„Sub călcâiul politicienilor”. Vladislav Gribincea, despre decizia CEC de a deschide doar 150 de secții de votare în străinătate

Ilie Gulca
24/06/2021
Vladislav Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Foto: agora.md

Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a calificat decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) despre deschidea a doar 150 de secții de votare în străinătate drept „un indicator clar” că această instituție este „sub călcâiul politicienilor”. Cu toate acestea, el sugerează că această decizie, cu probleme „serioase despre legalitate”, nu mai poate să fie anulată.

„Nu cred că ultima [decizie] mai poate să fie anulată în justiție și deschise mai multe secții. Pur și simplu, nu mai este timp, până la alegeri, au rămas doar 18 zile”, spune el într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În primul rând, avocatul semnalează politicienilor să nu mai numească pentru viitor membrii CEC în funcție de fidelitatea lor politică: „Sper ca această lecție să fie învățată ”.

Cu toate astea, Gribincea estimează că cele 150 de secții de votare reprezintă „o situație mai bună decât la scrutinul prezidențial” și se întreabă dacă „diaspora va ieși la vot pentru a folosi cel puțin 75% din aceste buletine”.

„În Germania, Marea Britanie și Franța vor fi trimise câte circa 50.000 de buletine, de două ori mai mult decât s-a votat în turul doi la prezidențiale. Peste 130.000 de buletine vor fi trimise doar în Italia, cu 50.000 de buletine mai mult decât la prezidențiale. Doar în aceste patru țări vor fi trimise mai multe buletine decât s-a votat în total în diasporă la prezidențiale în turul doi.”

Gribincea evocă faptul că, în turul doi al prezidențialelor, în cele patru state, au votat 60% din alegătorii din diasporă. „Dacă în diasporă vor fi exprimate mai mult de 220.000 de voturi, aceasta ar putea fi determinant pentru componența viitorului guvern”, estimează el.

CEC a decis, miercuri, să deschidă 150 de secții de votare pentru diaspora. Instituția responsabilă de realizarea politicii electorale a adoptat această hotărâre după deciziile Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme de Justiție, care prevăd deschiderea, cel puțin, a 190 de secții de votare în străinătate.

Ilie Gulca
24/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii