CAMPANIA ELECTORALĂ // Milioane de lei neraportate, intimidări și violeță fizică

Irina Odobescu
24/06/2021
Foto: cec.md

Campania electorală din perioada 8–21 iunie a fost maractă de intimidări, violeță fizică și instigare la discriminare. Peste 4 milioane de lei nu au fost raportați în cheltuielile concurenților electorali. Acestea sunt printre principalele concluzii ale Misiunii de Observare a Promo-LEX pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. 

„Din păcate, campania electorală continuă să fie marcată de intimidare și utilizare a violenței. Au fost identificate cel puțin șapte cazuri de acest fel. În cinci cazuri este vizat AUR. În trei situații aceștia au fost agresați, iar în două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare/violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți intimidate BECS și PACE.

În același timp, Promo-LEX a estimat pentru aceeași perioadă cheltuieli neraportate de cel puțin 4.114.217 lei, după cum urmează: BECS – 1.332.446 lei, PAS – 542.992 lei, PPPDA – 494.816 lei, AUR – 381.102 lei, PPȘ – 341.683 lei, PPCC – 327.365 lei, PDM - 310.654 lei, PACE – 199.425 lei, BERU – 98.106 lei, PUN – 56.771 lei, PDCM -16. 345 lei, PDA – 7.960 lei, PPN – 2.333 lei, PVE – 1.000 lei, PPM – 600 lei, PLD – 600 lei. Cele mai multe cheltuieli neraportate au fost estimate pentru materiale promoționale (52%), cheltuielile pentru delegare/detașare persoane (21%) și publicitate stradală și mobilă (12%)”, se menționează în comunicatul Promo-LEX. 

În aceeași perioadă, Promo-LEX a indicat cel puțin 30 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în spațiul public, în mass-media și în mediul online. Forme intolerante de exprimare au fost utlizare de Igor Dodon – două cazuri (BECS), Vladimir Voronin – două cazuri (BECS) și Dorin Chirtoacă – un caz (AUR).

Dublarea numărului de activități electorale, dar lipsa lor în stânga Nistrului

În comparație cu perioada precedentă de monitorizare, practic s-au dublat activitățile electorale. Totuși, acestea lipsesc în regiunea din stânga Nistrului, dar peste hotare au fost cel puțin 11 întâlniri cu alegătorii. 

Continuă să crească însă numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Astfel, în perioada de referință, au fost raportate cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socilaiștilor este vizat în 28 de cazuri, PDM și BERU – câte nouă cazuri, Platforma DA – cinci cazuri, PAS – patru cazuri, Partidul Șor – trei cazuri, PDCM – două cazuri și AUR – un caz.

Observatorii Promo-LEX au raportat, de asemenea, un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul Platformei DA. La fel, au fost raportate cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BECS și AUR) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Au fost observate în ultimele două săptămâni cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS, și câte un caz – AUR și PAS.

Irina Odobescu
24/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii