/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Odată cu începerea campaniei electorale a crescut și fenomenul trolling-ului. Unele partide, asaltate cu laude

missing
24 iunie 2021, ora 22:06

Atenție, trolli! Odată cu începerea campaniei electorale a crescut și fenomenul trolling-ului. Este vorba de persoane care, sub identități false, fie că scriu mesaje de laudă în adresa unui anumit partid, pe rețelele sociale, fie că îl discreditează. Analizând profilurile liderilor de partide, care pretind la fotoliul de deputat, am identificat în comentariile postărilor profiluri dubioase, precum lipsa unei fotografii și indicarea locului de trai în afara țării. De ce s-a intensificat activitatea trollilor și cum îi depistăm, ne-a explicat expertul Valeriu Pașa, care lucrează în parteneriat cu Platforma Trolless.

Analizând paginile liderilor partidelor politice, care luptă pentru fotoliile de deputat, am identificat comentarii suspecte la unele postări. De pildă, mai multe postări ale liderului PACE, Gheorghe Cavcaliuc, sunt inundate cu diverse comentarii de laudă din partea unor profiluri dubioase. Am analizat în context comentariile scrise la videoul postat de Cavcaliuc de la o întâlnire electorală din Edineț. Printre acestea se numără și o oarecare Ludmila Smolova, care însă, în loc de partidul PACE scrie petrecerea PACE, semn că a fost efectuată traducerea din limba engleză. Accesând pagina sa de Facebook, constatăm că așa-zisa Ludmila are doar o singură fotografie neclară, fără alte date – precum locul de trai sau studii și nicio distribuire. Mai mult, majoritatea persoanelor din lista de prieteni sunt străini.

Comentarii dubioase, cu mesaje de laudă, surprindem și în comentariile lui Igor Dodon, liderul PSRM. Și în acest caz am identificat profiluri fără fotografii și cu indicația locului de trai în Ucraina.

În Republica Moldova există proiectul trolless, inițiat acum patru ani de câțiva voluntari. Aceștia au lansat și o aplicație cu ajutorul căreia poți identifica profilul unui troll. Astfel, cu ajutorul acesteia am reușit să recunoaștem unii trolli din comentarii. Mai exact, alături de numele său apare un semn de exclamare de culoare roșie. O asemenea identitate falsă am surprins și în comentariile postărilor lui Igor Dodon, iar în lista de prieteni am găsit un șir de membri și deputați ai Partidului Socialiștilor.

Chiar și așa, Valeriu Pașa crede că trollii nu influențează desfășurarea campaniei electorale și nici rezultatul alegerilor.

În cazul îi care identificați sau bănuiți că ați depistat un troll, profilul acestuia poate fi raportat către Facebook, astfel încât administartorii rețelei să verifice activitatea acestor profile. Iar în cazul în care se depistează anumite încălcări, acesta este blcoat. Totuși, nu tot ce înseamnă profil fals este neapărat un troll, mai spune Valeriu Pașa. Comportament asemănător cu trolii pot avea și unele persoane reale, iar campaniile electorale sunt perioadele în care aceștia se manifestă cel mai mult.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram