‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPrețul petrolului urcă la un nou maxim al ultimilor 2 ani

Prețul petrolului urcă la un nou maxim al ultimilor 2 ani

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cotațiile petrolului la bursele internaționale au urcat la un nou maxim al ultimilor doi ani, pe fondul așteptărilor privind scăderea stocurilor din SUA cu peste 7 milioane de barili.

Potrivit unui raport al American Petroleum Institute, organizație finanțată de companiile petroliere din SUA, stocurile de petrol au scăzut cu 7,2 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 18 iunie, transmite Mold-street.

Dacă datele vor fi confirmate de Administrația americană pentru Informații în Energie (EIA), ar fi a cincea scădere săptămânală consecutivă a stocurilor de petrol din SUA.

Astfel, petrolul marca Brent (Marea Nordului) se tranzacționează la un preț de peste 75 de dolari/baril (ieri a fost mai mare de 75,5 dolari), în creștere cu 0,96% față de referința de marți, 22 iunie.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI) era în urcare cu 0,95%, la 73,56 dolari/baril.

Barilul de Brent a depășit prețul de 75 dolari pentru prima oară în ultimii doi ani și jumătate. Totodată, prețul de două ori și ceva mai mare decât un an în urmă, iar comparativ cu începutul anului s-a majorat cu peste 50%.

‹ adv ›

O scădere a cotațiilor ar putea avea loc după informații privind o eventuală majorare a producției OPEC+ începând din luna august. Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Rusia va propune OPEC și aliaților să majoreze semnificativ producția comună de petrol la reuniunea de săptămâna viitoare.

De notat c,ă pe piața Republicii Moldova, prețurile la produsele petroliere au fost înghețate până pe 1 iulie 2021, ca urmare a unei decizii a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de a introduce o nouă metodologie pentru calcularea prețurilor cu amănuntul cu o marjă comercială foarte mică.

Totodată, companiile au fost obligate de ANRE să revină la prețurile la pompă de până la 14 iunie. 

‹ adv ›

În consecință, unele companii au renunțat și la reducerile de preț oferite clienților în cadrul unor programe de fidelitate.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›