image
Sursa foto: Profimedia

Coreea de Nord anunţă că nu vrea să aibă contacte cu Statele Unite: Ar fi doar pierdere de timp

Administraţia Coreei de Nord nu analizează nicio posibilitate de a avea contacte cu Statele Unite, afirmă ministrul de Externe de la Phenian, Ri Son Gwon.

„Nici măcar nu analizăm posibilitatea vreunui contact cu Statele Unite, cu atât mai puţin să avem vreun contact, întrucât nu ne-ar duce nicăieri, ar fi doar pierderea timpului preţios”, a declarat Ri Son Gwon, conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă oficială din Coreea de Nord, KCNA.

Reacţia intervine în contextul în care Administraţia Joseph Biden a exprimat speranţa că va primi un răspuns favorabil din partea Coreei de Nord la oferta de lansare a negocierilor pe tema programului nuclear. Sung Kim, emisarul special al Washingtonului pentru Coreea de Nord, s-a deplasat la Seul, pentru discuţii cu oficiali sud-coreeni şi japonezi despre abordarea diplomatică faţă de regimul de la Phenian. „Continuăm să sperăm că Republica Populară Democrată Coreea (numele oficial al Coreei de Nord - n.red.) va răspunde pozitiv la demersurile noastre şi la propunerea de a organiza o reuniune oriunde, fără condiţii prealabile”, a declarat luni Sung Kim, după întâlnirea cu emisarii sud-coreean şi japonez, Noh Kyu-duk şi Takehiro Funakoshi. Totuşi, Sung Kim a atras atenţia că Administraţia Joseph Biden va continua să exercite presiuni asupra Coreei de Nord prin sancţiuni, din cauza programului nuclear al Phenianului.

Statele Unite nu trebuie să interpreteze greşit semnalele preşedintelui Coreei de Nord, Kim Jong-Un, întrucât acest lucru ar putea genera o „mare dezamăgire”, a avertizat marţi Kim Yo Jong, sora liderului de la Phenian.

Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranţă Naţională al preşedintelui american Joseph Biden, a catalogat drept „un semnal interesant" afirmaţiile liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, care a pledat recent pentru „confruntare” sau „dialog” cu Statele Unite.

„Se pare că Statele Unite ar putea interpreta situaţia astfel încât să caute confort. Dar aşteptările de acest fel, alimentate greşit, riscă să genereze o mare dezamăgire”, a afirmat Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un şi unul dintre liderii Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord.

În urmă cu câteva zile, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a declarat că se pregăteşte „atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare” cu Statele Unite. „Kim Jong-Un a evidenţiat necesitatea de a fi făcute pregătiri atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare, în principal că naţiunea nord-coreeană trebuie să fie pregătită deplin pentru confruntare”, a anunţat agenţia oficială de presă de la Phenian, KCNA, referindu-se la discursul liderului Coreei de Nord privind strategia faţă de Washington, transmite Digi24.

„Preşedintele nord-coreean a pledat pentru acţiuni rapide de contracarare a situaţiilor neprevăzute şi a cerut concentrarea eforturilor pe stabilitatea Peninsulei Coreea”, conform KCNA. Coreea de Nord denunţă „politicile ostile” ale Administraţiei de la Washington.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, nu a exclus posibilitatea unei întâlniri cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, subliniind însă că o astfel de reuniune poate avea loc doar după angajamente ferme din partea regimului de la Phenian.

În mai, Joseph Biden a criticat iniţiativa predecesorului său, Donald Trump, de a se întâlni de două ori cu liderul autoritarist de la Phenian. „Eu nu i-aş oferi o recunoaştere internaţională”, a subliniat Joseph Biden. Statele Unite cer Coreei de Nord să renunţe la armele nucleare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: