(video/foto) Din Iran, în Rusia, apoi în Ucraina, înainte de a fi adusă în R. Moldova: Procurorii scot la iveală detalii despre captura record de heroină
La solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea în arest preventiv, pentru 30 de zile, a trei femei din Moldova și a doi bărbați din Turcia pentru implicare într-o schemă de introducere în țară a peste 200 kg de droguri din Iran. Inițial, a fost reținut un număr de șapte persoane, dintre care două care se aflau în aceeași unitate de transport cu unul din învinuiți, au fost eliberate pentru motivul că nu ar avea tangență cu activitatea învinuiților. Procurorii le-au formulat celor cinci învinuirea de comiterea infracțiunii de contrabandă și circulație ilegală a drogurilor.
Foto: Captură de ecran

„Aceast caz prezintă o rezonanță socială sporită. Inițial, au fost reținut șapte persoane, iar ulterior ale investigației s-a stabilit că două persoane nu aveau nicio implicare în acest caz de aceea au fost eliberate, iar restul cinci persoane, trei moldovence și doi cetățeni turci au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind învinuiți de contrabandă cu droguri și circuit cu droguri. În Moldova, această activitate este pedepsită cu până la 15 ani de închisoare. Activitatea a fost monitorizată pe parcursul a mai multor luni, iar în rezultatul comunicării cu Ucraina, pe parcursul investigației, au fost identificate mijloace de transport cu care a fost transportată această încărcătură. Figurantul principal importa mărfuri de construcție legal, iar în aceste mărfuri era ascunsă heroina. Această încărcătură este de origine și import din Iran, transportată către Rusia prin Ucraina către R. Moldova și care urma să fie exportată în Uniunea Europeană. 

Principalul figurant este de origine turcă, care a fost ajutat de un alt cetățean turc. Acest figurant principal era destul de prudent, cu complicii săi acesta vorbea doar în turcă. Urmează să stabilim cantitatea și alte componente ale acestei contrabande”, a declarat șeful PCCOCS, Ion Caracuian. 

Acesta a mai menționat că moldovenii implicați aveau vârsta între 35 și 45 de ani.  

„Unitățile de transport au fost luate în chirie. TIR-ul se îndrepta de la Chișinău spre regiunea transnistreană”, a susținut Iurie Stoian, șeful INI. 

Autoritățile de urmărire penală investighează și legăturile din Uniunea Europeană și cine este beneficiarul final al acestei încărcături.

În faza finală, au fost implicați cei trei moldoveni care au oferit locul depozitării și transportului. Depozitele au fost schimbate de câteva ori, iar inițial au fost două camioane.

În total au fost 1.092 de brichete, care ar avea peste 235 kg. 

Figurantul principal în schema investigată este de origine turcă. Acesta acționa prudent și preponderent independent, iar în cazurile în care apela la asistență, aceasta era de durată scurtă, iar comunicarea cu complicii avea loc exclusiv în limba turcă. Prin urmare, în procesul de investigație a fost și este necesară implicarea altor specialiști decât cei ai organului de urmărire penală.

Învinuitul își înregistrase la Chișinău o companie cu activitate de transportare a materialelor de construcție și a articolelor sanitare din Iran, pe cale maritimă, iar apoi pe cale terestră din Rusia spre Moldova. După ce și-a format un istoric economic pozitiv, învinuitul a purces la implementarea schemei de contrabandă cu substanțe narcotice.

Astfel, învinuitul includea în încărcătura transportată anumite cantități de droguri, păstrându-le în depozite, pe care le schimba frecvent. Drogurile au fost depozitate și la domiciliul închiriat în Republica Moldova de către figurantul principal.

Următoarea etapă a operațiunii de documentare a traficului de droguri consta în stabilirea traseului complet al circulației drogurilor spre spațiul UE. Însă, în ultimul moment, învinuiții dorind să schimbe locul de depozitare a drogurilor, au luat calea spre regiunea din stânga Nistrului. Așa cum acest teritoriu nu este de facto controlat de autoritățile constituționale ale Moldovei, oamenii legii au declanșat operațiunea de capturare a drogurilor și au reținut suspecții.

Întru asigurarea securității și integrității capturii, a fost solicitat aportul SIS și al BPDS „Fulger” a MAI.
 
Actualmente, are loc expertizarea dactiloscopică a ambalajelor drogurilor, precum și expertiza chimică, în scopul identificării cu exactitate a componentelor substanței solide ridicate. De asemenea, experții urmează să dea răspuns la întrebările procurorilor PCCOCS privind cantitatea exactă, calitatea și originea acesteia. Ulterior, va deveni posibilă și estimarea costului capturii pe piața neagră.

Este de menționat faptul că volumul imens de acțiuni de urmărire penală relevante documentării și investigării acestui dosar a avut la bază deschiderea judecătorilor de instrucție ai Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care au autorizat măsurile speciale de investigații, dictate de situație și înaintate de procurorii PCCOCS spre aprobare. De asemenea, la faza examinării și supunerii spre expertizare a probelor, au fost invitați și ofițeri de investigație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.

Investigațiile continuă pentru identificarea tuturor complicilor și individualizarea acțiunilor fiecărui figurant, inclusiv a celor care au stat în spatele schemei, la nivel de organizare și asigurare a livrării contrabandei în Moldova, precum și identificarea potențialilor recepționari.






Pub