(video) Ceban: De la teorie la practică este cale lungă. Chironda va fi demis pentru lipsa de capacitate

Temeiul pentru demiterea lui Victor Chironda din funcție va fi foarte clar lipsa de capacitate de a munci pe domeniile de care era responsabil, a explicat Ion Ceban la emisiunea UNInterviu de la UNIMEDIA

Foto: UNIMEDIA

„De la partea teoretică la partea practică este cale lungă, este problema de management, problema de capacitate, inclusiv fizică, de capacitate psihologică pentru că de lucru este foarte mult, trebuie să te organizezi, trebuie să știi ce înseamnă un plan de lucru, trebuie să știi cum să monitorizezi aceste subiecte și nu doar din cabinet, trebuie să ieși în teren, ceea ce nu s-a făcut în această perioadă”, a declarat Ion Ceban la emisiunea UNInterviu de la UNIMEDIA.

Ion Ceban spune că a discutat de nenumărate ori cu Victor Chironda, i-a dat termene, apoi alte termene, a venit cu diferite abordări în această privință, însă nimic nu s-a schimbat.

„Noi am convenit luni când dumnealui a revenit la serviciu că vom avea o discuție miercuri. Eu când am fost plecat la Buzău și semnam în acea zi acordul de parteneriat, când determinam proiecte de infrastructură, ce proiecte culturale putem realiza împreună, dumnealui a preferat să iasă în conferința pe care am văzut-o cu toții. Deci am convenit că discutăm miercuri pentru că eram deja pe drum, dumnealui a preferat, însă să discute cu mine la televizor și i-am răspuns public”, a declarat Ion Ceban.

Precizăm că marți, 22 iunie, în cadrul conferinței de presă, Ion Ceban i-a sugerat lui Victor Chironda să-și dea demisia. La scurt timp, Chironda a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, însă nu a menționat dacă își va da demisia.

În cadrul emisiunii, întrebat fiind dacă grupul de lucru, format din șase persoane care examinează motivul absenței viceprimarului Victor Chironda de la serviciu nemotivate, și-a încheiat activitatea, Ion Ceban a declarat că urmează să prezinte un raport în aceste zile.

„Persoanele funcționari publici, lucrători în domeniul public, persoanele cu demnitate publică se supun Codului muncii. În Codul muncii este expres scris ce înseamnă absența de la serviciu nemotivat. Nemotivat asta înseamnă când, eu pe dvs în calitate de angajat nu vă informez, nu am viză pe o cerere anumită pentru a fi învoit de a pleca în concediu, deci nimeni nu a știut unde s-a aflat această persoană în perioada în care a lipsit post certificat medical pe care îl are. N-a fost o lună și...nemotivat din data de 29 și până pe data de 9 din informațiile pe care le dețin”, a mai declarat Ceban.

Scandalul la Primărie a început săptămâna trecută, după ce Victor Chironda a anunțat că va cere demisia Svetlanei Dogotaru și suspendarea actelor de demolare a Hotelului Național, fiind nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect.

Ulterior, edilul capitalei, Ion Ceban, a spus că va oferi mai multe comentarii despre declarațiile făcute de adjunctul său, Victor Chironda, ce vizează demolarea Hotelului Național, la întoarcerea din deplasarea din România. Până atunci însă, primarul i-a sugerat lui Chironda să vină cu explicații pe absențele nemotivate de la serviciu, „întrucât acestea au pus pe stop mai multe proiecte urbanistice importante”.

Viceprimarul Victor Chironda a venit cu o replică la declarațiile făcute de către primarul capitalei Ion Ceban. Acuzat că ar fi lipsit nemotivat de la muncă zile întregi, Chironda spune că din cauza infectării cu Covid-19, concediul planificat pentru 13-26 mai a fost amânat, iar la 29 mai, după ce s-a tratat a solicitat prelungirea concediului nefolosit, pentru a putea reveni la muncă pe 14 iunie. „Dacă voia să afle detalii despre starea mea de sănătate nu avea decât să răspundă la telefoane și mesaje”, a scris Chironda într-o postare pe facebook.

Joi, în cadrul Primăriei Chișinău a fost format „un grup de lucru care are ar avea drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu, precum și în vederea consecințelor faptei constatate. Viceprimarul capitalei, Victor Chironda a sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării referitor la inițierea anchete de serviciu pe numele său de către Ion Ceban, după ce ar fi lipsit nemotivat de la serviciu. 


Pub