Numărul femeilor de pe listele de candidați electorali a crescut: Acestea ocupă cel puțin patru locuri din zece

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, pentru prima oară va fi aplicat sistemul de cotă dublă integral, arată analiza preliminară a candidaților, lansată astăzi, de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

Foto: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Astfel, listele de candidați urmau a fi întocmite respectându-se următoarele două condiții: (i) cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. (ii) poziționarea candidaților pe liste se va face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri. Nerespectarea condițiilor instituite în prevederile enumerate mai sus atrage după sine refuzul înregistrării listelor de candidați de către organul electoral.

De la adoptarea în 2006 a Legii nr. 5 privind asigurarea egalității de șanse între bărbați și femei și până în 2021 au fost aprobate mai multe măsuri legislative, implementate o serie de strategii și planuri de acțiuni naționale, care au promovat egalitatea de gen, printre care și reprezentarea echitabilă a femeilor și a bărbaților în procesul decizional. Cu toate acestea, eficiența acestora a fost redusă esențial de deciziile ulterioare ale Organului Legislativ.

Sistemul de cotă dublă (cota de reprezentare de 40% și prevederi de poziționare pe liste) a sporit șansele femeilor de a accede în organul legislativ. În urma analizei listelor preliminare de candidați pentru alegerile parlamentare anticipate din 2021, disponibile pe pagina oficială a Comisiei Electorale Centrale până la ziua de 21 iunie 2021, s-a constat că prevederile art. 46, alin. 3 din Codul Electoral au fost respectate. Ca urmare, a crescut numărul femeilor candidate desemnate pe listele de candidați față de ultimele scrutine electorale, ponderea totală fiind de 46,7%. Aceasta fiind cu  aproximativ 12 % mai mare față de scrutinul din 2019 și cu 16% față de scrutinul din 2014. Totodată, a crescut numărul femeilor candidate plasate pe locurile eligibile pentru mandatul de deputat/ă în Parlamentul Republicii Moldova (42,7% de candidate în prima decilă).  

Întrucât partidele politice pot face modificări pe listele de candidați pe întreaga durata a campaniei electorale, dar nu mai târziu de 14 zile înainte de data alegerilor, concurenții care modifică lista de candidați după ce au fost înregistrați, trebuie să fie obligați să se conformeze prevederilor sistemului de plasament pe tot parcursul campaniei electorale.

Femeile nu se regăsesc în fruntea listelor de candidați (pe prima poziție).  În scrutinul din 2021, au fost înregistrate 22 de partide politice în cursa electorală, dintre care doar 4 formațiuni au desemnat femei ăn fruntea listei.  Iar ponderea femeilor pe primele 5 poziții de pe listă a scăzut cu 1% față de scrutinul din 2019. Totodată, în scrutinul din 2021, avem cea mai mică discrepanță între pozițiile medii ale candidaților și candidatelor .


Pub