O stație de așteptare criticată de internauți „a turnat gaz pe foc" în Primărie. Ceban: „Să îl întrebați pe Chironda”. Replica viceprimarului

Războiul dintre primarul capitalei, Ion Ceban și viceprimarul, Victor Chironda continuă. După ce unii internauți au criticat astăzi o nouă stație de așteptare din capitală, Ceban a menționat că era sarcina lui Chironda, iar întrebările despre felul în care arată ar trebuie adresate lui. Replica lui Chironda a venit tot în comentarii, la scurt timp.

Foto: colaj

Edilul a publicat în această dimineață imagini cu stația de așteptare amplasată în strada Columna. Un prag a atras atenția consilierului municipali, Victor Bunescu, care l-a întrebat pe Ceban „la ce bun trebuia făcută”. Într-un comentariu la postare, Ceban a spus că era sarcina lui Chironda și i-a sugerat să îl întrebe pe el.

În replică, Chironda a spus că în 2018, când încă nu era la Primărie, a inițiat elaborarea Ghidului de design a străzilor, iar în 2019, a prezentat și aprobat acest document în CMC.

„Chiar eu am scris pentru domnul primar textul pentru „cuvânt de introducere” în acest ghid (pe care nici nu cred că l-a citit). Deja de doi ani acest document este obligatoriu pentru toți cei care fac intervenții în străzi și în spațiul public, inclusiv pentru pretura Rîșcani și Direcția de transport care au reparat trotuarele pe Columna și au instalat stația de așteptare. Spre regret, din cauza grabei și a heirupismului, ”colegii” harnici ai domnului primar nu se trudesc să citească acest ghid. De asta și avem mereu probleme cu tot ce înseamnă lucrări de amenajare și accesibilitate. Și vom avea în continuare, chiar și după ce dl primar nu va mai avea pe cine da vina”, a scris Chironda.

Primarul general, Ion Ceban, i-a retras astăzi viceprimarului Victor Chironda atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor.

Edilul capitalei a anunțat ieri că dacă Chironda nu își va da demisia, acesta va iniția toate procedurile care se impun.

Scandalul la Primărie a început săptămâna trecută, după ce Victor Chironda a anunțat că va cere demisia Svetlanei Dogotaru și suspendarea actelor de demolare a Hotelului Național, fiind nemulțumit de modul în care se gestionează acest proiect.

Ulterior, edilul capitalei, Ion Ceban, a spus că va oferi mai multe comentarii despre declarațiile făcute de adjunctul său, Victor Chironda, ce vizează demolarea Hotelului Național, la întoarcerea din deplasarea din România. Până atunci însă, primarul i-a sugerat lui Chironda să vină cu explicații pe absențele nemotivate de la serviciu, „întrucât acestea au pus pe stop mai multe proiecte urbanistice importante”.

Viceprimarul Victor Chironda a venit cu o replică la declarațiile făcute de către primarul capitalei Ion Ceban. Acuzat că ar fi lipsit nemotivat de la muncă zile întregi, Chironda spune că din cauza infectării cu Covid-19, concediul planificat pentru 13-26 mai a fost amânat, iar la 29 mai, după ce s-a tratat a solicitat prelungirea concediului nefolosit, pentru a putea reveni la muncă pe 14 iunie. „Dacă voia să afle detalii despre starea mea de sănătate nu avea decât să răspundă la telefoane și mesaje”, a scris Chironda într-o postare pe facebook.

Joi, în cadrul Primăriei Chișinău a fost format „un grup de lucru care are ar avea drept scop elucidarea circumstanțelor absenței de la serviciu, precum și în vederea consecințelor faptei constatate. Viceprimarul capitalei, Victor Chironda a sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării referitor la inițierea anchete de serviciu pe numele său de către Ion Ceban, după ce ar fi lipsit nemotivat de la serviciu. 


Pub