06:06:37 18.04.2024
Stiri

Schema „criminală” prin care ASP a majorat TARIFELE. Agenția ar fi cumpărat și închiriat zeci de clădiri de la persoane afiliate lui Plahotniuc, iar acum vrea să întoarcă CREDITELE în sumă de 326 de milioane de lei din contul cetățenilor

Actualitate 23.06.2021 09:34 Vizualizări2764 Autor: Ziarul National


Schema „criminală” prin care ASP a majorat TARIFELE. Agenția ar fi cumpărat și închiriat zeci de clădiri de la persoane afiliate lui Plahotniuc, iar acum vrea să întoarcă CREDITELE în sumă de 326 de milioane de lei din contul cetățenilor asp.gov.md

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, a descris „schema criminală” prin care Agenția Servicii Publice (ASP) a ajuns să majoreze tarifele la diferite servicii. La mijloc ar fi în jur de 326 de milioane de lei, credite luate de ASP pentru procurarea și închirierea unor clădiri de la persoane afiliate fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc. Creditele respective trebuie întoarse, iar din acest motiv au fost majorate tarifele.

Potrivit lui Slusari, această schemă ar fi fost pusă pe roate încă în anul 2017, atunci când Guvernul Filip a creat ASP, instituție responsabilă pentru prestarea serviciilor cadastrale, de înregistrare a întreprinderilor și organizațiilor, de stare civilă, pentru înregistrarea și evidența autovehiculelor și eliberarea documentelor de identitate.

Citește și: ASP ar fi luat ÎMPRUMUTURI de sute de milioane de lei fără acordul GUVERNULUI, iar ulterior a MAJORAT tarifele. „E culmea nesimțirii să vinzi plăcuțele de înmatriculare cu 26 de euro, când prețul de producere este de 6 euro”

„A urmat, în 2018, demararea procesului de creare a centrelor multifuncționale. În marea majoritate a cazurilor, ASP nu folosește multiplele clădiri modernizate, care se aflau în proprietate publică, ci decide că centrele vor fi amplasate, în mare parte, în spații private, de regulă aflate în proprietatea persoanelor afiliate lui Plahotniuc și PD. Astfel, ASP a accesat credite de sute de milioane de lei pentru a procura sau a închiria clădiri, precum și pentru a repara capital aceste imobile. Valoarea totală a creditelor accesate este egală de 326 de milioane de lei”, a precizat deputatul.

Mai mult decât atât, de reparația viitoarelor centre multifuncționale s-ar fi ocupat mai multe companii, care la fel erau din anturajul guvernării PD, spune Alexandr Slusari.

„Cea mai mare sumă, 70 de milioane de lei, a fost virată de către ASP companiei „Aria Grup” SRL, gestionată de Constantin Hincota. E aceeași companie care a încercat să „prihvatizeze” clădirea „Casa presei”. Peste doi ani, în scopul rambursării creditelor, guvernarea Dodon decide majorarea mai multor tarife la cele mai solicitate servicii ASP. Deci, irosirea banilor publici de sute de milioane lei pentru gașca lui Plahotniuc și creditele luate de ASP urmează să fie compensată din contul cetățenilor și agenților economici”, a adăugat Slusari.

Anterior, ASP a arătat că majorarea tarifelor la unele servicii ar fi justificată, întrucât acestea au rămas nechimbate pe parcursul anilor precedenți pe fonul creșterii indicilor economico-financiari pe republică, iar instituția este o entitate care se autofinanțează și risca să suporte pierderi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md