11:47:08 19.04.2024
Stiri

Rusia, condamnată din nou la CtEDO pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană: Obligată să plătească peste 8 000 de euro unui cetățean

Actualitate 23.06.2021 12:42 Vizualizări913 Autor: Ziarul National
Rusia, condamnată din nou la CtEDO pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană: Obligată să plătească peste 8 000 de euro unui cetățean


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat hotărârea în cauza Rîbac și Rodina-Agro S.A. v. Republica Moldova și Rusia. Reclamanții s-au plâns de încălcarea dreptului lor la libertatea de întrunire, garantat de Articolul 11 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în urma amenzii aplicate de către așa-zisele structuri ale „republicii moldovenești nistrene” în privința primului reclamant pentru încălcarea regulilor de desfășurare a unei demonstrații publice, scrie Bizlaw.md.

Potrivit circumstanțelor cauzei, la 21 septembrie 2013 primul reclamant a organizat o întrunire la care au participat 65 de persoane, unde s-a discutat despre intenția așa-numitelor autorități din Transnistria de a transfera pământul aflat în proprietatea unui fost colhoz către alte persoane. Ulterior, primul reclamant a fost amendat cu 145 de ruble transnistrene pentru faptul că nu ar fi obținut o autorizație prealabilă pentru desfășurarea întrunirii din 21 septembrie 2013.

Cu privire la jurisdicția statelor reclamate, Curtea a reiterat principiile generale menționate în cauzele Ilașcu și alții, Catan și alții și Mozer, în legătură cu evenimentele produse în raioanele de est ale Republicii Moldova, concluzionând că atât Republica Moldova, cât și Federația Rusă își exercitau jurisdicția în prezenta cauză.

Curtea a notat că decizia de sancționare a reclamantului pentru organizarea întrunirii din 21 septembrie 2013 a constituit o ingerință în dreptul reclamantului la libertatea de întrunire. Totodată, Curtea nu a găsit niciun element care să o determine să concluzioneze că ar fi existat o bază legală pentru limitarea acestui drept, constatând astfel o încălcare a Articolului 11 din Convenție. De asemenea, Curtea a notat că, în perioada relevantă, Republica Moldova a luat toate măsurile posibile pentru a restabili controlul în regiunea transnistreană, iar părțile nu au prezentat probe care ar demonstra un schimb de poziții cu privire la problema respectivă.

În privința celei de-a doua părți a obligațiilor pozitive de a întreprinde măsuri adecvate și suficiente pentru a proteja drepturile reclamantului prevăzute de Convenție, Curtea a notat că reclamantul nu a demonstrat că ar fi informat autoritățile Republicii Moldova despre problema sa, astfel încât lipsa implicării acestora în prezenta cauză nu poate fi invocată împotriva lor.

Prin urmare, Curtea a concluzionat că Republica Moldova și-a îndeplinit toate obligațiile sale pozitive în privința reclamantului. Totodată, Curtea a stabilit responsabilitatea Federației Ruse în privința încălcării drepturilor reclamantului, din cauza controlului efectiv exercitat în Transnistria în perioada relevantă și a sprijinului militar, economic și politic continuu acordat structurilor din regiune, constatând, astfel, o încălcare a Articolului 11 din Convenție de către Guvernul rus.

Curtea a acordat reclamantului 42 de euro pentru prejudiciul material, 3 000 de euro pentru prejudiciul moral și 4 000 de euro pentru costuri și cheltuieli, sume care trebuie achitate de către Federația Rusă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md