11:38:44 28.03.2024
Stiri

Maia Sandu INSISTĂ pe retragerea TRUPELOR ruse din stânga Nistrului: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova, după ce pe perioada mandatului lui Dodon nu s-a prea spus această poziție”

Actualitate 23.06.2021 17:41 Vizualizări3207 Autor: Ziarul National
Maia Sandu INSISTĂ pe retragerea TRUPELOR ruse din stânga Nistrului: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova, după ce pe perioada mandatului lui Dodon nu s-a prea spus această poziție”


Președintele Maia Sandu consideră că Rusia trebuie să-și îndeplinească angajamentul de retragere a trupelor sale din stânga Nistrului, precum și armamentul de la Cobasna. Poziția R. Moldova nu s-a schimbat în această chestiune, chiar dacă fostul președinte Igor Dodon s-a ferit să o spună rușilor, a declarat astăzi Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Astfel, e necesar un plan concret cu privire la procesul de reintegrare, cu obiective foarte clare. De asemenea, sursa citată a precizat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional.

„Să nu ne preocupăm de rezolvarea doar a anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare... Noi avem nevoie de o strategie privind procesul de reintegrare, care să fie împărtășită la nivel de societate. Trebuie să se știe etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reîntregirea republicii și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R. Moldova”, a subliniat șeful statului, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, Maia Sandu a afirmat că rușii se prefac că au uitat poziția oficială a Chișinăului. Fostul președinte Igor Dodon s-ar face vinovat de acest lucru, pentru că a tăcut cu privire la această chestiune.

„Pe perioada mandatului precedentului președinte nu s-a prea spus poziția oficială a R. Moldova și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului. Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei. Din păcate, această poziție nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului de la Cobasna, care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur. Pericolul este foarte mare”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai dezvăluit că, deocamdată, nu are planificată o vizită la Moscova, chiar dacă pe agendă s-au acumulat mai multe probleme.

„Până acum am mers în câteva călătorii în Vest, am și alte invitații până la sfârșitul acestui an. Cu Moscova încă nu am ajuns la o discuție despre o eventuală vizită. Noi suntem deschiși, mai ales că avem probleme serioase pe agendă. Avem o agendă complexă. Sunt lucruri care se discută la nivel diplomatic. Vizitele pe care le-am făcut au fost făcute la invitația omologilor mei din alte țări”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md