00:43:19 29.03.2024
Stiri

Putin a găsit „vinovații” pentru anexarea, în 2014, a peninsulei Crimeea la Federația Rusă

Actualitate 23.06.2021 19:20 Vizualizări1759 Autor: Ziarul National
Putin a găsit „vinovații” pentru anexarea, în 2014, a peninsulei Crimeea la Federația Rusă


Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru „restabilirea” unei alianţe cu Europa şi pentru a lăsa în urmă „neînţelegerile” şi „nemulţumirile” din trecut, într-un editorial publicat marţi de cotidianul Zeit, preluat de agenţia EFE, în ziua când se împlinesc 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.

„Doresc să subliniez încă o dată: Rusia susţine restabilirea unei cooperări ample cu Europa”, a semnalat Putin, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Putin, istoria postbelică europeană a evidenţiat că prosperitatea şi securitatea continentului sunt posibile numai prin efortul colectiv al „tuturor ţărilor, inclusiv Rusia”.

Apelul liderului rus apare în contextul în care relațiile dintre Europa și Rusia se află la cel mai scăzut nivel, fapt consemnat de președintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor avea la summitul de la Bruxelles de la finalul acestei săptămâni o dezbatere cu privire la relațiile cu Rusia.

Liderul de la Kremlin a dat asigurări că Rusia este deschisă „unei cooperări corecte şi creative”, cum ar fi de exemplu stabilirea unui spaţiu comun de cooperare şi securitate „de la Atlantic la Pacific”. În acest sens a făcut aluzie la „starea dezastruoasă” în care se află sistemul de securitate european, cu o creştere a tensiunilor şi „riscul palpabil al unei curse a înarmării”, şi la marile opţiuni pe care le oferă o cooperare, dar care sunt lăsate să scape.

Președintele rus a invocat „reconcilierea istorică” între poporul sovietic şi Germania reunificată, demers care a jucat un „rol colosal” în conturarea unei Europe capabile să depăşească distanţarea şi să recâştige încrederea şi respectul reciproc după „tragediile europene din prima jumătate a secolului trecut”.

În continuare, el a denunțat „avansul” NATO către Est, subliniind că aceasta este originea „neîncrederii reciproce tot mai mari” în Europa după Războiul Rece. Conform lui Putin, acest avans a început atunci când conducerea sovietică a fost convinsă să-şi dea acordul ca Germania reunificată să facă parte din Alianţa Nord-Atlantică.

Totodată, liderul rus a plasat „tragedia ucraineană din 2014” drept consecință a acestei „politici agresive” și a criticat că „Europa a sprijinit în mod activ lovitura de stat din Ucraina”, organizată de SUA şi care a provocat „diviziunea internă” şi „ieşirea Crimeei” din Ucraina.

Editorialul scris de Vladimir Putin constituie primele sale poziții politice după summitul pe care l-a avut miercurea trecută, la Geneva, cu președintele american Joe Biden.

În schimb, poziția sa nu este împărtășită de către Uniunea Europeană și Statele Unite. Luni, miniștrii de externe din țările UE au decis să reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei până în iunie 2022 pe fondul anexării ilegale a Crimeei.

În aceeași zi, conservatorii germani ai Angelei Merkel și-au prezentat programul electoral, care promite contracararea Chinei „în strânsă cooperare” cu SUA. Documentul cuprinde, de asemenea, un ton la fel de dur faţă de Rusia, despre care conservatorii germani afirmă că „sfidează valorile noastre” şi a încălcat dreptul internaţional prin anexarea Crimeei.

Mai mult, dezbaterea din Consiliul European cu privire la Rusia va avea ca bază de pornire comunicarea comună prezentată de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant săptămâna trecută, document ce definește Moscova drept „o provocare strategică” și subliniază că „un parteneriat reînnoit între Uniunea Europeană și Rusia, care să permită o cooperare mai strânsă, pare o perspectivă îndepărtată”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md