Linkuri accesibilitate

Minutul electoral: „Determinarea ipocrită a birocraților”


Vasile Botnaru, redacția radio Europa Liberă, Chișinău, iunie 2021.
Vasile Botnaru, redacția radio Europa Liberă, Chișinău, iunie 2021.
Minutul electoral: „Determinarea ipocrită a birocraților”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00
Link direct

Aflu de la fiica mea, care-i în Grecia, că patronul unui important concern turistic ce găzduia grupuri de moldoveni trimise la mare de agenții de la Chișinău... a murit de Covid. Sub dărâmăturile imperiului său care stă să se năruiască s-ar putea pomeni turiști moldoveni. Toate rezervările hoteliere, conexiunile de transport se prefac în scrum de țigară. Printre victimele acestei nefericite întâmplări s-ar putea să fie și neveste ale unor demnitari de la Comisia Electorală Centrală. Care demnitari numaidecât vor cere misiunii diplomatice moldovenești să intervină. Pentru că e de datoria consulatului să aibă grijă de cetățenii moldoveni care au necazuri. Ori dacă, Doamne ferește, undeva se răstoarnă un autocar, cui o să-i cereți să afle dacă nu e și vreun cetățean moldovean printre pasageri?

Minutul electoral: „Determinarea ipocrită a birocraților”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:52 0:00

Până și unui singur muncitor de șantier, indiferent de statutul de ședere în străinătate, statul Republica Moldova este obligat să-i asigure asistența necesară. Și i-o asigură numaidecât, mai ales atunci când muncitorul, studenta, turistul e în relație de rubedenie cu un deputat, ministru, judecător ori procuror.

Și dacă unei singure persoane statul moldovenesc îi acordă asistență cu râvnă și determinare, de ce îi lasă cu ochii în soare pe o mulțime de cetățeni care au urmat procedurile birocratice de înregistrare prealabilă pentru scrutinul din 11 iulie – peste 100 de mii de persoane, care au avut prezență exemplară la alegerile prezidențiale de anul trecut – peste 250 de mii, care sunt trecuți în statistici oficiale – 700 de mii de persoane – drept cetățeni moldoveni cu domiciliu vremelnic în afara Republicii Moldova, ori cu ședere incertă – peste un milion, conform estimărilor neoficiale?

Și să nu-mi spui tu mie, statule, că nu ai bani, după ce diaspora le poartă de grijă cetățenilor tăi, îndepărtând colapsul spre care te rostogolești cu îndărătnicie.

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG