În Moscova a fost înregistrată cea mai călduroasă zi din istorie, iar în România se așteaptă până la +41 de grade Celsius

599461
Foto: iz.ru

După vremea ploioasă, vine canicula. Temperaturi ridicate se înregistrează nu doar în țara noastră. De exemplu, în România, a fost anunțat cod roșu de caniculă, iar în capitala Rusiei astăzi, 23 iunie, a fost înregistrată cea mai călduroasă zi din întreaga istorie a observațiilor meteorologice.

Temperatura aerului la Moscova a atins 34,3 grade Celsius pe 23 iunie. Astfel, a fost bătut ultimul record care a fost înregistrat cu 73 de ani în urmă (în 1984 au fost înregistrate 33,6 grade Celsius). Declarațiile au fost făcute de directorul Centrului Hidrometeorologic din Rusia, Roman Vilfand, pentru TASS.

Meteorologul a menționat că, cel mai probabil, acesta nu este ultimul record de căldură care se va înregistra la Moscova în această săptămână. Potrivit Centrului Hidrometeorologic din Rusia, pentru zilele următoare se preconizează 34-36 de grade Celsius.

Temperaturi mari se înregistrează și în țara vecină. Administraţia Naţională de Meteorologie din România a emis astăzi o avertizare Cod roşu de caniculă, valabilă joi şi vineri în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării, precum şi alte atenţionări Cod galben şi Cod portocaliu de disconfort termic şi instabilitate atmosferică, ce vizează restul ţării în cursul acestei zile, transmite agerpres.ro.

Conform prognozei de specialitate, în zilele de 24 şi 25 iunie, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş va fi Cod roşu de caniculă, cu temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii, valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20-24 de grade.

Conform meteorologilor, în Republica Moldova în următoarele zile, la fel va fi caniculă și se vor înregistra peste 30 de grade Celsius. Mai mult, specialiștii îndeamnă persoanele din țară să evite aflarea la soare între orele 11.00 și 17.00.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente