Autoritățile britanice au refuzat să extrădeze un moldovean, bănuit de furt și huliganism

Ilie Gulca
23/06/2021

Autoritățile briranice au refuzat să îl extrădeze pe cetățenul moldovean Andrian Tabuncic din cauza condițiilor de detenție în Republica Moldova. Biroul de Avocați din Londra, Bindmans LLP, care apără interesele lui Tabuncic, a invocat că sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală, care este tolerată de autoritățile penitenciare.

Curtea a acceptat probele Comitetului european pentru prevenirea torturii conform cărora această problemă rămâne la fel de „acută ca oricând” și a dus la  faptul că deținuții au fost supuși la extorcare, violență și perioade prelungite de izolare arbitrară.

De asemenea, Comitetul a constatat că problemele violenței între prizonieri sunt endemice în Moldova. Autoritățile moldovenești au oferit asigurări că, dacă ar fi extrădat, Tabuncic va fi protejat de violența altor deținuți. Curtea Divizionară a constatat însă că asigurările date în legătură cu Tabuncic nu pot fi acceptate pentru că Republica Moldova nu le respectă.

În hotărârea sa, emisă la 14 mai, Curtea a concluzionat: „Sistemul de extrădare aplicat de instanțele din această jurisdicție se bazează pe încredere și respect reciproc. Eșecul pârâtului (în cazul dat, al Guvernului Republicii Moldova) de a furniza orice informații admisibile ca răspuns la aspectele ridicate de recurenți este o chestiune de reală îngrijorare. Afirmațiile făcute de Pârât (Republica Moldova) în cazurile viitoare vor trebui examinate foarte atent”.

Autoritățile moldovenești au solicitat extrădarea lui Tabuncic pentru a fi judecat în legătură cu comiterea unui furt, pentru care pedeapsa maximă ar fi de patru ani de detenție și pentru huliganism, pentru care pedeapsa maximă ar fi de cinci ani de închisoare.

Andrian Tabuncic a fost arestat în Regatul Unit la 19 decembrie 2018. El s-a prezentat la Curtea Magistratului Westminster în aceeași și i-a fost acordată o cauțiune condiționată.

Asociația Promo-LEX estimează că problema subculturii și violenței penitenciare este una tot mai îngrijorătoare în Republica Moldova.

„Asociația Promo-LEX a asistat și asistă deținuți, victime ale violenței între deținuți și subculturii penitenciare. Avocații Promo-LEX sunt în proces de documentare a altor cauze grave legate de subcultura penitenciară și violența între deținuți.”

Ilie Gulca
23/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii