/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Update. Ultima oră! CEC se întrunește în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi, subiectul privind numărul secțiilor de vot din diaspora

missing
23 iunie 2021, ora 17:51

Comisia Electorală Centrală (CEC) se întrunește în ședință extraordinară, iar pe ordinea de zi este un singur punct, cu privire la executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie 2021 și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie 2021, privind numărul secțiilor de vot din afara țării. Ședința este programată pentru astăzi, 23 iunie, ora 19:00.

Ședința are loc după ce pe parcursul zilei au avut loc consultări cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și membrii CEC. Consultările au avut loc cu ușile închise, fără accesul presei.

Precizăm că, magistrații Curții Supreme de Justiției au respins recursul Comisiei Electorale Centrale împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care au fost anulate anexele CEC privind deschiderea a 139 și respectiv 146 de secții de vot în străinătate. Astfel, CEC este obligată să-și revizuiască hotărârile privind numărul secțiilor de vot din afara țării.

Vineri CEC a atacat la CSJ decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot din străinătate. Pe 17 iunie, un complet de judecători de la Curtea de Apel a obligat CEC să-și revizuiască decizia privind numărul secțiilor de vot din străinătate, care a decis să organizeze în afara țării deschiderea a 146 de secții de votare.

După hotărârea Curții de Apel Chișinău, pe 18 iunie, reprezentanții Ministerul de Externe și membrii CEC au discutat într-o ședință, însă nu se anunțate nicio decizie. Potrivit informațiilor, MAEIE urma să expedieze CEC-ului o scrisoare în acest sens.

Inițial, deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit într-o altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău. După mai multe amânări și recuzări, Curtea de Apel a decis să oblige membrii CEC să-și modifice decizia. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe data de 11 iulie. Pentru scrutinul electoral, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram