(video) Conferință de presă organizată de MSMPS: Astăzi va fi pusă în aplicare dispoziția de repartizare a celor 20 mii de doze Sputnik V
Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au susținut astăzi o conferință de presă privind procesul de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova.
Foto: UNIMEDIA

„OMS a accentuat două aspecte importante: Noi am anunțat de mai multe ori că oricare persoană care se vaccinează oriunde în lume trebuie să primească un certificat, poate fi pe hârtie sau în format electronic, și în acel certificat trebuie să fie menționat tipul de vaccin care a fost administrat și câte doze au fost administrate. Referitor la utilizarea statutului de vaccinat ca, condiție pentru călătorie, OMS a specificat că nu recomandă introducerea obligației de a avea statut de vaccinat ca premisă pentru călătorie din simplu motiv că la nivel global nu există suficiente doze de vaccinuri pentru a vaccina întreaga populație a lumii. Pentru certificat Da, noi susținem, însă, pentru pașaportul de vaccinare Nu, considerăm că el încă nu trebuie să fie introdus la această etapă. OMS-ul poartă discuții cu Uniune Europeană, noi cunoaștem despre discuția lor de a introduce pașaportul Green Pass în statele membre ale UE. Vom monitoriza cu atenție cum acest lucru va avea loc, începând cu 1 iulie”, a declarat reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Siddhartha Sankar Datta.

Potrivit reprezentanților în sănătate, astăzi va fi pusă în aplicare dispoziția de repartizare a celor 20 de mii de vaccin Sputnik V, care va fi repartizat echitabil și strict în baza numărului de populație pe fiecare teritoriu. Sâmbătă, un nou lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului „Sputnik V” a ajuns la Chișinău. Este vorba despre 64.000 de doze, dintre care 44.00 de doze vor fi repartizate centrelor de vaccin din dreapta Nistrului, iar 20.000 regiunii transnistrene

În Republica Moldova, rata de vaccinare împotriva Covid-19 a ajuns constituie 12%, fără a lua în calcul cetățenii care au beneficiat de vaccinare înafara țării.

În total, de când a început campania de imunizare în țara noastră au fost administrate 631.346 de doze. Dintre acestea 401.379 de persoane au primit doza 1 de vaccin, iar 229.967 cea de-a doua doză.

„Pentru ultimele 7 zile practic au fost aceleași cazuri noi de îmbolnăvire, dintre care 10 au fost de import. Pe parcursul săptămânii trecute au fost efectuate peste 34 mii de de teste. În cadrul instituțiilor spitalicești sunt internați 135 de pacienți”, a declarat Denis Cernelea.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că din totalul testelor efectuate în ultimele zile, doar 1% din cei trestaţi au fost confirmaţi pozitiv cu Covid-19.

Până în prezent, Republica Moldova a primit 1 milion 14 mii de doze de vaccin anti-Covid-19.

Urmărește live pe UNIMEDIA:



Pub