ANALIZĂ de Ion Tăbârță: Fără Platforma „DA” în Parlament, Moldova se întoarce la perioada oligarhică

Pentru Republica Moldova, miza alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este, în mod evident, o ruptură clară cu trecutul oligarhic. Partidul pro-prezidențial PAS este favorit să câștige detașat, însă de unul singur nu va putea obține majoritatea în Parlament. Iar soluția salvatoare pentru formarea unui guvern pro-european la Chișinău este obținerea unui scor electoral bun a Platformei DA. Doar o alianță post-electorală între PAS și Platforma DA poate aduce Moldova pe o cale europeană. Orice alt scenariu este pierzător.

Foto: UNIMEDIA

Fiecare națiune beneficiază de momentele sale astrale, în care, în doar câteva ore, își poate schimba definitiv destinul. Cu o acțiune simplă și concentrată a cetățenilor, o întreagă istorie potrivnică își poate modifica cursul, ca prin minune. Nu este nevoie decât de o înțelegere deplină a momentului și de o acțiune concentrată a cetățenilor.

Pentru Republica Moldova un astfel de moment astral îl reprezintă alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Este ocazia aproape unică pentru ca țara să se rupă definitiv de reminescențele regimului oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc grupate în jurul Blocului electoral al socialiștilor și comuniștilor (BESC)  și a Partidului „Șor”.

Trei ecuații politice post-electorale, dar două nu au soluții viabile pentru Moldova

Însă datele jocului sunt mai complexe decât par la prima vedere. Toate sondajele credibile dau două grupări politice ca favorite pentru accederea în viitorul Parlament. Este vorba de partidul pro-prezidențial PAS și de BESC. Alte trei partide sunt creditate cu șanse de a intra în parlament: Partidul „Șor”, Blocul electoral „Renato Usatîi” și Platforma „DA”. Ar mai fi și partidele unioniste, însă polul unionist este atât de dispersat încât puțin e plauzibil ca vreun partid unionist să-i reprezinte pe unioniști în viitorul legislativ.

Scenariul ca un singur partid să obțină majoritatea și să formeze singur guvernul este unul fantezist. Teoretic, singurul care ar putea obține această performanță ar fi doar PAS, practic, însă este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

Cel mai plauzibil este ca, în afară de cele două blocuri electorale mari (PAS și BESC), în Parlament să mai acceadă încă una, două sau chiar trei dintre partidele enumerate mai sus cu șanse de a trece pragul electoral.

Pentru gruparea Dodon, cel mai bun scenariu ar fi ca în Parlament, pe lângă PAS și BECS, să intre doar un singur partid - Partidul „Șor”. De altfel, acesta este și scenariul pe care insistă majoritatea sondajelor realizate la comanda PSRM. De ce îi avantajează un astfel de rezultat? Pentru că, deși PAS ar câștiga detașat alegerile, guvernul s-ar forma în jurul unei majorități PSRM, PCRM și Partidul „Șor”. Sunt exact grupările care au același ADN cu regimul oligarhic al lui Vladimir Plahotniuc. Este exact scenariul care arată cum o națiune își poate rata șansele în istorie. Practic, scrutinul din 11 iulie 2021 devine unul inutil deoarece forțele oligarhice vor rămâne în continuare la cârma Republica Moldova.

O a doua posibilitate este ca Blocul „Renato Usatîi” să treacă pragul electoral (pe acre singur și la majorat de la 5% șa 7%). Practic, aici jocurile ar fi deschise, fiind posibile și o alianță de stânga, cu Dodon, Voronin și Șor, dar și una de dreapta. Totuși, cea mai naturală înțelegere ar fi cu partidele de stânga, pentru că a crede în aspirațiile pro-europene ale lui Renato Usatîi este cea mai bună dovadă de naivitate politică.

O coaliție de guvernare între PAS și Partidul Nostru, care să fie una proeuropeană și antioligarhică (mai ales că nu prea este clară relația lui Usatîi cu unii oligarhi sau cu persoane din anturajul acestora), intenționată și capabilă de reforme ambițioase, nu poate fi credibilă în fața nimănui.

Platforma „DA”, soluția naturală pentru o alianță pro-europenă

Totuși, care este scenariul prin care Moldova o poate rupe cu trecutul? Există vreo ecuație politică la Chișinău a cărei soluție să fie una pro-europeană? Răspunsul nu poate fi decât unul: PAS să câștige alegerile din 11 iulie 2021, Platforma DA să intre în Parlament, iar cele două să formeze o majoritate care să asigure un guvern pro-european pentru următorii patru ani la Chișinău.

Istoria ultimilor ani ne-a arătat că Platfoma „DA” a stat la bazele mișcării de rezistență contra regimului oligarhic, iar împreună cu PAS și reprezentanți ai societății civile (ajutați de partenerii din exterior) l-au dat jos pe Plahotniuc. Spre deosebire de Partidul „Nostru” al lui Usatîi, Platforma „DA” este aliatul firesc și tradițional al PAS-ului (cum s-a exprimat recent Igor Grosu, președintele interimar al PAS-ului, la un talk show televizat).

Nimeni nu poate pune la îndoială orientarea pro-europeană a Platformei „DA”. Și nici caracterul său anti-oligarhic. Dacă Platforma „DA” va trece pragul electoral, atunci întrebarea privind formula de guvernare postelectorală vă cădea de la sine, cele două formațiuni urmând să creeze în mod organic împreună un guvern. În plus, competența profesionistă a Platformei „DA” va spori evident calitatea viitoarei majorității parlamentare și a guvernului pe care aceasta îl va forma.

Alegerile din 11 iulie sunt șansa pentru ca Moldova să poată merge pe drumul european. Iar calculele politice, deși complexe la prima vedere, sunt mult mai simple și ușor de intuit pentru alegători. Este nevoie de o prezență masivă la vot, obținerea unui scor bun pentru partidul pro-prezidențial PAS și, foarte important, de accederea Platformei „DA” în viitorul Legislativ de la Chișinău pentru a forma împreună Guvernul. Doar aceasta este soluția pentru o Moldovă care să o rupă definitiv cu trecutul său oligarhic.


// console.log('no ads situation')