În curând roboții vor fi capabili să se reproducă. Va schimba acest lucru modul în care ne gândim la evoluție?

22 Iun. 2021, 10:01
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2021, 10:01 // Au Bani //  MD Bani

De la fundul oceanelor până la cerul de deasupra noastră, evoluția naturală ne-a umplut planeta cu o gamă vastă și diversă de forme de viață, cu aproximativ 8 milioane de specii adaptate la împrejurimile lor într-o multitudine de moduri. Cu toate acestea, la 100 de ani după ce Karel Čapek a inventat termenul de robot, abilitățile funcționale ale multor specii depășesc încă capacitățile ingineriei umane actuale, care încă nu a dezvoltat în mod convingător metode de producere a roboților care demonstrează inteligență la nivel uman, se mișcă și operează fără probleme în medii provocatoare și sunt capabili de auto-reproducere robustă.

Ar putea roboții să se reproducă vreodată?

Aceasta, fără îndoială, formează un pilon al „vieții”, împărtășit de toate organismele naturale. O echipă de cercetători din Marea Britanie și Olanda au demonstrat recent o tehnologie complet automatizată pentru a permite roboților fizici să se reproducă în mod repetat, evoluând în timp codul lor genetic artificial pentru a se adapta mai bine mediului lor. Probabil, acest lucru echivalează cu o evoluție artificială. Roboții copii sunt creați prin amestecarea „ADN-ului” digital de la doi roboți părinți pe un computer, scrie The Guardian.

Noul design este trimis mai întâi către o imprimantă 3D care fabrică corpul robotului, apoi un braț robot atașează un „creier” încărcat cu software de control moștenit de la părinți, împreună cu orice componente noi, cum ar fi senzori, roți sau articulații, selectat de acest proces „evolutiv”. O replică digitală a fiecărui robot nou este, de asemenea, creată într-o simulare pe computer. Acest lucru permite un nou tip de evoluție: noile generații pot fi produse dintr-o uniune a celor mai reușite trăsături de la o „mamă” virtuală și un „tată” fizic, combinând beneficiile unei evoluții simulate rapide, dar potențial nerealiste, cu evaluarea mai precisă a roboților într-un mediu fizic real. Prin urmare, noii roboți moștenesc trăsături care reprezintă cel mai bun dintre ambele tipuri de evoluție.

În timp ce această tehnologie poate funcționa fără un om în buclă, ea permite, de asemenea, colaborarea cu un „crescător” uman: la fel cum oamenii au crescut selectiv culturi de la începutul agriculturii, crescătorul robotului ar putea influența selecția roboților cu trăsături speciale. S-ar putea chiar crea ferme de reproducere, producând roboți adaptați la condiții specifice și cerințele utilizatorilor. Acestea ar putea fi crescute pentru calități precum durata de viață a bateriei sau amprenta de carbon, la fel cum creștem plante pentru rezistență la secetă sau gust.

Ideea evoluției digitale – imitarea evoluției biologice în software pentru a genera succesiv soluții din ce în ce mai bune la o problemă în timp – nu este nouă. Acesta poate fi urmărit în anii 1960, când inginerii din Germania au programat un computer pentru a evolua designul optim al unei plăci îmbinate supuse fluxului de aer turbulent. De atunci, „algoritmii evolutivi” care funcționează în interiorul unui computer au fost folosiți pentru a proiecta totul, de la tabele la palele turbinei, spunând pur și simplu procesului evolutiv ce metrică ar trebui să caute să optimizeze (de exemplu, puterea generată de paleta turbinei). În 2006, NASA a trimis un satelit în spațiu cu o antenă de comunicație proiectată de evoluția artificială.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 12:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
25 Apr. 2024, 12:22 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

În perioada 6-8 septembrie la Butuceni, unul dintre cele mai frumoase sate din Moldova va avea loc TechVillage. Evenimentul are scopul să ajute startupurile din Republica Moldova, România și Ucraina să ridice o rundă de finanțare. Circa 50 de startup-uri și investitori internaționali se vor reuni pentru a stabili noi parteneriate.

Timp de 3 zile, participanții vor fi implicați în diverse activități rurale și de business, menite să creeze o conexiune strânsă. Astfel, va fi promovat și turismul rural, iar oaspeții vor descoperi Republica Moldova ca destinație turistică.

Agenda include activități precum Fire Side Chat, Pitching, ședințe individuale de mentorat, cină în stil moldovenesc în aer liber, activități de networking.

TechVillage creează un mediu de colaborare în care startup-urile și investorii interacționează direct, schimbă idei și identifică oportunități de colaborare.

Dacă ești investitor, participă la eveniment și susține talentele din regiunea CEE cu investiții sau suport în dezvoltarea afacerii.

Dacă ești fondator de startup nu rata șansa să cunoști investitorii și să ridici o nouă rundă de investiții sau să găsești suport pentru a crește afacerea. 

Pentru a participa la eveniment solicită o invitație pe acest LINK. Pentru a asigura calitatea, organizatorii își rezervă dreptul de a selecta participanții.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău