(VIDEO/FOTO) Tehnologia unică de prelucrare a penei de pasăre în Republica Moldova. Produsul obținut și utilizarea lui

22 Iun. 2021, 10:49
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2021, 10:49 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Tehnologiile de ultimă generație ne permit astăzi să reciclăm și reutilizăm o bună parte a resturilor și deșeurilor generate de oameni. Cu toate că penele sunt percepute ca deșeuri, în multe țări este o resură valorificată întrucât există o tehnologie ce permite prelucrarea penei de pasăre. De ceva timp această tehnologie a fost implementată cu succes și în Republica Moldova.

Este vorba de un proces inovațional care folosește biotehnologiile si metode specifice de uscare si mărunțire prin activarea moleculelor. Tehnologia asigură o eficienţă maximă de prelucrare a penelor într-un produs uşor asimilabil, folosind doar energie electrică fără emisii poluante și fără a folosi apă în procesul de producţie. Metoda biotehnologică din reactor și cea mecano-fizică din concasor, cu influenţă directă doar asupra produsului prelucrat, exclude poluarea mediului și asigură obţinerea de noi produse proteice şi concentrate de aminoacizi, scrie Cotidianul.

Astfel tehnologia de prelucrare cuprinde două etape:

Prima e legată de biotehnologii, anume aici având loc fermentarea penelor pe parcursul a câteva ore în condiții speciale de temperatură, umiditate și amestecare continuă. La a doua etapă, produsul intermediar fermentat este supus unor condiții de turbulență extremă, aici având loc mărunțirea și uscarea simultană a produsului finit la temperaturi joase.

În urma prelucrării penelor se obține  un concentrat proteic din pană de pasăre, folosit la hrănirea animalelor de fermă, păsări, pești, animale de blană și animale de companie.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău