Deserturile vegane gătite de o moldoveancă care te vor încânta: vreau ca toată lumea să renunțe la dulciurile clasice

22 Iun. 2021, 17:02
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
22 Iun. 2021, 17:02 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Natalia Foca este o tânără mămică care a renunțat la deserturile obișnuite. Fiind cofetar de profesie și din grija față de copilul ei a început să pregătească deserturi vegane și raw-vegane. De asemenea, deja de jumătate de an Natalia a adoptat un meniu vegan. Ea spune că își dorește ca toată lumea să renunțe la deserturile din comerț și se simte mulțumită datorită faptului că dulciurile produse de ea nu sunt dăunătoare pentru organism.

Natalia este cofetar de profesie și are o pasiune pentru dulciuri. La un moment dat ea s-a refuzat de zahărul alb rafinat, totuși, ea se gândea ce fel de dulciuri îi va oferi fetiței ei când va crește. Pentru a găsti deserturi vegane și raw-vegane, Natalia a avut nevoie de cursuri și master classuri.

„Eu sunt cofetar de profesie, pasiunea pentru dulce o am de mult timp, dar am ajuns la un moment când organismul meu nu mai accepta zahărul alb rafinat. La câteva luni după ce s-a născut fetița noastră, am început să îmi pun întrebarea ce fel de deserturi îi voi oferi când va crește, cele din comerț categoric vor fi excluse. Am început a căuta alternative sănătoase, așa am descoperit o tânără mămică, care, la fel, din grija față de copii ei gătește deserturi vegane și raw-vegane. Am mers la ea la un curs de pregătire a ciocolatei raw-vegane, mi-a plăcut enorm și am continuat să merg la master class-uri .”

Pentru pregătirea ciocolatei folosește doar două produse, pentru a o îndulci folosește zahăr din floare de cocos sau stevie.

„Pentru prepararea ciocolatei folosesc doar două ingrediente: unt de cacao, masă de cacao, deja dacă vreau să o îndulcesc adaug zahăr din floare de cocos sau stevie. Batonașele au la bază diverse nuci si alune, fructe uscate și sunt îndulcite în mare parte de curmale. Nu sunt procesate termic ceea ce le permite să își păstreze proprietățile nutritive.”

Natalia spune că la început oamenii sunt sceptici față de deserturile vegane, dar după ce le gustă își schimbă părerea.

„Majoritatea când aud de produs vegan prima ce zic e „lasă-le acolo pentru vegani”, dar după ce gustă le devorează cu mare plăcere.”

De asemenea, ea mai spune că moldovenii nu sunt atât de deschiși pentru ceva nou în ceea ce privește cultura alimentară.

„Acuma nu vreau să supăr pe nimeni, dar la capitolul cultură alimentară, noi moldovenii, mai avem de lucrat. Nu toți sunt deschiși la ceva nou. Cu ajutorul platformelor de socializare și cursului de bucătărie vegană pe care îl frecventez acuma am cunoscut multă lume care nu e indiferentă la produsele care le consumă și care pun valoare pe calitate nu cantitate.”

Natalia Foca este abia la început. Ea a făcut investiții mari și continuă să lucreze la capitolul calitate. Scopul ei nu a fost cel de a deschide o afacere.

„Unicul profit acuma este plăcerea gastronomică care o primesc eu și prietenii mei. Sunt la început de cale, am avut investiții mari și care continuă zi de zi. Nu mă grăbesc să îmi recuperez investițiile, am tot timpul din lume. Lucrez la capitolul calitate, plus că nu mi-am pus ca scop să deschid o afacere. Când merg în ospeție vin mereu cu ceva bunișor.”

Prima comandă a primit-o, de asemenea când a mers în ospeție. Cineva care a gustat ceea ce a adus Natalia a rugat-o să pregătească și pentru ea.

 „Așa am și primit prima comanda de tort, fiind la o serbare am adus un Snicker raw vegan, erau mai multe persoane invitate și unei doamne i-a plăcut foarte mult și m-a rugat să îi gătesc. Eram atât de emoționată încât nu știam ce preț să îi cer, nu îmi venea a crede că gătesc pentru bani.”

Natalia Foca recunoaște că deserturile pregătite de ea sunt mai scumpe decât deserturile clasice, din cauza produselor pe care le folosește.

„Da, sunt mai scumpe decât dulciurile clasice, dar aici e altă materie primă. O plită de ciocolată neagră costă 75 de lei, sincer nu am idee cât costă una bună în supermarket.”

Natalia are drept scop de a convinge cât mai multă lume să renunțe la dulciurile din comerț, îndeosebi copii.

„Pe viitor îmi doresc să conving toată lumea să renunțe la dulciurile din comerț, îndeosebi să nu mai ofere copiilor otravă legalizată.”

Natalia spune că clienții care au ca scop alimentația sănătoasă sunt mulțumiți de deserturile ei, nemulțumiți rămân doar cei care nu știu despre beneficiile acestor dulciuri.

„Dacă clienții au ca scop o alimentație sănătoasă evident că sunt mulțumiți că au șansa să se delecteze și ei cu ceva dulce, dacă au ca scop să își umple burta și plus sunt fanii deserturilor sovietice ieftine și pun accentul pe cantitate nu calitate, atunci dulciurile vegane nu sunt pentru ei.”

Tânăra spune că se bucură de faptul că dulciurile produse de ea nu dăunează sănătății celor ce le consumă, din contra, au doar beneficii.

„Cea mai mare satisfacție e să știi că ciocolata care a ajuns pe masa oamenilor nu poate să le facă nimic rău. Sunt recunoscătoare Universului că am întâlnit persoana potrivită la timpul potrivit, care nu doar și-a dat banii pentru serviciul oferit, dar care a sădit în mine o semință care acuma dă roade, a avut încredere în mine și mi-a insuflat incredere. Sunt nopți când o idee nu mă lasă să adorm și evident până dimineața o pun în practică.”

Ea este susținută de soț și mama sa, care sunt principalii degustatori. De asemenea, ea spune că îi datorează tot succesul fetiței ei.

„Sunt susținută mult de soțul meu și de mama care și sunt principalii degustatori, de la ei primesc orice recenzie și le ascult preferințele. Tot ceea ce fac eu acuma îi datorez copilului meu, ea m-a împins cumva spre această alegere în alimentație de care nu regret.”

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău