Curtea Supremă de Justiție a respins recursul CEC privind secțiile de votare în străinătate

444483

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de Comisia Electorală Centrală, care a contestat hotărârea Curții de Apel Chișinău privind constituirea secțiilor de votare în străinătate.

Potrivit magistraților, CEC și-a depășit dreptul discreționar la luarea deciziei privind constituirea secțiilor de votare peste hotare „prin discrepanța” dintre propunerea Ministerului de Externe și cea aprobată de Comisia Electorală Centrală.

„Este neclară hotărârea Comisie Electorale Centrale care a aprobat inițial doar 139, ulterior modificând hotărârea nr. 4966 din 05 iunie 2021 și aprobând 146 de secții de votare, și din ce motiv nu a acceptat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, or numărul secțiilor de votare a fost redus considerabil. Mai mult, din analiza înscrisurilor anexate la dosar, rezultă că propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost luată după analiza minuțioasă a posibilităților reale și a proceselor de vot precedente”, precizează CSJ.

Magistrații au mai criticat și argumentele Comisiei Electorale Centrale care au atras atenția asupra expirării termenului-limită de 35 de zile de la data alegerilor pentru constituirea secțiilor de votare în străinătate: „Acest termen a fost încălcat chiar de CEC prin hotărârea din 8 iunie 2021, deschizând suplimentar 7 secții de votare cu 32 de zile până la data alegerilor anticipate”.

Amintim că CEC a contestat la Curtea Supremă de Justiție hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care a fost anulată decizia Comisiei Electorale Centrale de constituire a 146 de secții de votare peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Magistrații CA au obligat autoritatea electorală să aprobe deschiderea a nu mai puțin 190 de secții de votare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente