Directorul Liceului român din Tiraspol, Ion Iovcev, eliberat din funcție de ministra în exercițiu a Educației Liliana Pogolșa.

Cornelia Cozonac
22/06/2021
CIJM

Directorul Liceului „Lucian Blaga” cu predare în limba româna din Tiraspol, Ion Iovcev, anunță ca a fost eliberat din funcție de către ministra în exercițiu a Educației Liliana Pogolșa. Iovcev, care a condus liceul aproape 30 de ani sub presiunea și provocările din partea regimului ilegal de la Tiraspol, a anunțat că i s-a spus de la minister că marți este ultima sa zi de muncă.

„...După ce am trecut prin Covid 19, după ce am supraviețuit unui accident rutier grav, după ce vicepriministrul pentru Reintegrare a refuzat unui angajat de la Biroul de Reitegrare să mă felicite cu ocazia zilei mele de nastere, după ce am primit diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a urmat și "surpriza", semnată de ministrul în exercitiu Liliana Pogolșa – ordinul de eliberare din funcția de director al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol... Și asta se întâmplă în ajunul sărbătoririi a 30 de ani ai instituției, în fruntea căruia am fost mai bine de 29 de ani... Mi-am dedicat în întregime acestei școli. Suf!letul și inima îi apaține Liceului, copiilor. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon... se poate de ... și doar să-ți spună că azi este ultima zi de muncă”, a scris Ion Iovcev pe pagina sa de facebook. 

Ion Iovcev activează de mai bine de 30 de ani la Tiraspol. Din 1992 este directorul singurului liceu românesc din acest oraș. În toți acești ani a reușit să menţină liceul „Lucian Blaga”, în pofida presiunilor la care au fost supuși profesorii, părinții și elevii. 

Am discutat cu Ion Iovcev, într-un interviu, la Tiraspol, despre curaj și demnitate, voință și rezistență, dar și despre trădare și lașitate. Într-un interviu pentru portalul Anticoruptie.md, Ion Iovcev ne-a relatat despre activitatea instituției pe care o conduce, colegii și discipolii săi, dar și despre propaganda rusă cu care operează regimul nerecunoscut de la Tiraspol, relațiile cu autoritățile de la Chișinău.

La Tiraspol am mers în ajun de Crăciun și am avut plăcuta ocazie să asistăm la un recital de colinde românești, prezentat de elevii Liceului „Lucian Blaga”. Interviul poate fi citit și vizionat aici. 

Reacțiile de revoltă la această noutate n-au întârziat să vină. Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, scrie că „indiferent de motive decizia e proasta. O consider un Cadou pentru separatiști. De 29 de ani, acest liceu este simbolul rezistenței prin educație. Iar Iovcev este inima acestui liceu și în târgul Tiraspolului. Nu l-au clintit amenințările, nici lipsurile, nici intemperiile politice. Nu l-au intimidat cazacii ai nici sherifii. Și-au adus aminte acum. Indiferent de motive, cei implicați vor plăti un blam al trădării și al lipsei de respect pentru directorul liceului. Dl Iovcev e un cui prea mare bătut în acest liceu ca să-l poată scoate romanofobii din actualul guvern. Să nu le permitem”. 

Și avocatul Vadim Vieru consideră că „dl Ion Iovcev nu merită o astfel de atitudine din partea autorităților”. 

Fostul ministru al Reintegrării, Victor Osipov, îi sugerează directorului Liceului Lucian Blaga să atace decizia ministerului în judecată: „Sunt surprins și indignat! În pofida unor eventuale criterii formale, de vârstă, de ex., atâta timp cât sunteți activ, puteți conduce instituția și aveți susținerea colegilor și a părinților, contractul dumneavoastră de angajare trebuie prelungit! Domnule Ion Iovcev, vă sugerez să atacați ordinul în contencios administrativ, ceea ce automat oprește acțiunea lui, până la examinarea pe fond, în instanța de judecată! Sigur că e penibil, să fiți pus tocmai Dvs. în asemenea situație de către exponenți ai conducerii RM, dar trebuie de anulat efectele prin acțiuni concrete, juridice”.

Gestul ministerului este calificat drept revoltător și de către fosta viceministră a Educației Tatiana Potâng: „Decizia ministrei Educației, Culturii și Cercetării de a-l demite, într-o manieră impardonabilă, pe domnul Ion Iovcev, unul dintre cei mai vrednici români, cel care a rezistat decenii în șir presiunilor regimului de la Tiraspol, este de-a dreptul revoltătoare!”. 

„Mă întreb cum asemenea persoane ca Lilia Pogolșa ajung doctori în științe istorice și doctori habilitați în pedagogie, fără să aibă un pic de coloană vertebrală și respect pentru istoria națională și pedagogia veritabilă?! Academia noastră e chiar atât de vetustă încât oferă titluri oricui scrie un maldăr de hârțoage?! Întrebarea mea este în contextul crimei morale pe care a comis-o această așa-zisă ministră, Pogolșa, anunțându-l telefonic pe Ion Iovcev, că este demis din funcția de director al liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol. Dacă această ministră socialistă chico-dodonistă nu știe, pot să-i amintesc, că domnul Ion Iovcev este un erou național prin ceea ce face și, mai ales, prin ceea ce apără într-o regiune ocupată de forțe ostile identității noastre naționale și Republicii Moldova în general. Este inadmisibil să se procedeze atât de hain cu oameni ca domnul Iovcev și-mi declar absoluta dezaprobare a unor asemenea gesturi lipsite de orice spirit moral, etic, dar, mai ales, de orice viziune de stat. Sunt solidară cu Ion Iovcev și sper din toată inima ca după 11 iulie să avem majoritatea parlamentară și, ulterior, guvernul pro-european și național care să-l repună în drepturile profesionale și de funcție fără nicio ezitare”, scrie jurnalista Angela Aramă. 

Consilierul prezidențial Veaceslav Negruță, la fel, a reacționat revoltat pe pagina sa de Facebook: „Cât de legale sunt ordinele emise de miniștrii în demisie, fără competențe și ghidați din afară, prin care trimit în demisie directori de instituții și școli, spitale și agenții? Directori cu mandate legale și valabile! Domn Profesor Ion Iovcev, pogolșele sunt trecătoare! Iertați-le, că nu știu ce fac”.

Cornelia Cozonac
22/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii