fbpx

Combate oboseala prin alimentație: Zece alimente care îți oferă energie

Mulți oameni se simt obosiți sau lipsiți de vlagă la un moment dat în timpul zilei, fapt ce le poate afecta activitățile zilnice, făcându-i mai puțin productivi. Alimentația joacă un rol important în menținerea nivelului de energie ridicat, iar unele alimente contribuie mai mult decât altele în acest proces.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Iată zece alimente a căror nutrienți, potrivit digi-life.tv, ajută la concentrare și menținerea vigilenței pe timpul zilei.

1. BANANE
Bananele pot fi unele dintre cele mai bune alimente pentru energie. Sunt o sursă excelentă de carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6, toate acestea contribuind la creșterea nivelului de energie.

2. PEȘTE GRAS
Peștii grași, cum ar fi somonul și tonul, sunt surse bune de proteine, acizi grași și vitamine din grupa B, ceea ce le face să fie alimente excelente pentru dieta ta.

O porție de somon sau ton vă oferă cantitatea zilnică recomandată de acizi grași omega-3 și vitamina B12. S-a demonstrat că acizii grași omega-3 reduc inflamația, care este o cauză obișnuită a oboselii. De fapt, unele studii au stabilit că administrarea suplimentelor de omega-3 ar putea reduce oboseala, în special la pacienții cu cancer și la cei care se vindecă de cancer.

3. OREZ BRUN
Orezul brun este un aliment foarte nutritiv. Comparativ cu orezul alb, este mai puțin procesat și păstrează mai multă valoare nutritivă sub formă de fibre, vitamine și minerale.

O jumătate de cană (50 de grame) de orez brun conține 2 grame de fibre și oferă o mare parte din aportul zilnic recomandat de mangan, un mineral care ajută enzimele să descompună carbohidrații și proteinele pentru a genera energie.

4. EDAMAME

Edamamele pot fi o gustare ușoară și satisfăcătoare. Sunt relativ sărace în calorii, dar oferă cantități semnificative de proteine, carbohidrați și fibre. Doar 1 cană de fasole edamame poate conține până la 27 de grame de proteine, 21 de grame de carbohidrați și aproximativ 12 grame de fibre. În plus, conțin cantități mari de vitamine și minerale, cum ar fi acidul folic și manganul, care pot contribui la creșterea energiei în diferite moduri.

5. OUĂ
Ouăle nu sunt doar alimente extrem de sățioase, ci și pline proteine, care vă pot oferi o sursă constantă și susținută de energie. În plus, leucina este cel mai abundent aminoacid din ouă , despre care se știe că stimulează producția de energie în mai multe moduri. Leucina poate ajuta celulele să preia mai mult zahăr din sânge, să stimuleze producția de energie în celule și să mărească descompunerea grăsimilor pentru a produce energie.

6. MERELE
Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe din lume și sunt o sursă bună de carbohidrați și fibre. Un măr de mărime medie (100 de grame) conține aproximativ 14 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr și până la 2,1 grame de fibre. Datorită conținutului bogat de zaharuri și fibre naturale, merele pot oferi o eliberare lentă și susținută de energie.

7. LINTEA
Pe lange că este o sursă excelentă și ieftină de proteine, lintea este și o sursă bună de nutrienți ce contribuie la creșterea nivelului de energie. Lintea este o leguminoasă bogată în carbohidrați și fibre.

O cană de linte gătită oferă până la 36 de grame de carbohidrați și aproximativ 14 grame de fibre. În plus, lintea vă poate crește nivelul de energie, completând nivelurile de folat, mangan, zinc și fier.

8. CIOCOLATA NEAGRĂ
Ciocolata neagră are un conținut mai mare de cacao decât cea obișnuită sau cea cu lapte. S-a dovedit că antioxidanții din cacao au multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi creșterea fluxului de sânge în întregul corp. Acest lucru ajută la livrarea de oxigen către creier și mușchi, ceea ce le îmbunătățește funcția.

9. HUMMUS

Hummus se face cu năut, pastă de semințe de susan (tahini), ulei și lămâie. Combinația acestor ingrediente face din hummus o sursă bună de energie. Năutul din hummus este o sursă bună de carbohidrați și fibre complexe, pe care corpul vostru le poate folosi pentru energie constantă. În pluspasta de semințe de susan și uleiul din hummus conțin grăsimi sănătoase.

Aceste ingrediente sunt de asemenea utile pentru a încetini absorbția carbohidraților, ceea ce vă ajută să evitați nivelurile crescute de zahar din sânge.

10. AVOCADO
Considerat un superaliment, avocado este bogat în grăsimi sănătoase, vitamine B și fibre. Aproximativ 84% din grăsimile sănătoase din avocado provin din acizi grași mononesaturați și polinesaturați. S-a demonstrat că aceste grăsimi sănătoase promovează niveluri optime de grăsime din sânge și sporesc absorbția nutrienților. De asemenea, pot fi depozitate în corp și utilizate ca surse de energie.

Articole asemănătoare

Back to top button