/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Fostul director al liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, recent demis din funcție, va fi consilierul unui deputat din Parlamentul European

22 iunie 2021, ora 22:13

Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, o instituție de învățământ cu predare în limba română, care a fost demis din funcție, va fi consilierul europarlamentarului Eugen Tomac. Despre aceasta a anunțat chiar Tomac prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

„Această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe! (…) Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul „Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund. Repet, această lovitură împotriva unui profesionist, a unui om de înaltă ținută morală nu va rămâne fără consecințe”, scrie europarlamentarul pe Facebook.

Europarlamentarul susține că decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română. Mai mult de atât, acesta spune că va solicita instituțiilor UE să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului.

„Decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română, un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești. Domnul Iovcev nu este singur! De săptămâna viitoare va fi consilierul meu la Parlamentul European. Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă. Încercarea de a-i reduce la tăcere pe cei care dau dovadă de curaj și opun rezistență arată doar frica și instabilitatea autorităților autoproclamate de la Tiraspol”, precizează Eugen Tomac.

Precizăm că, directorul liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev a fost demis din funcție. Ion Iovcev, care s-a aflat la conducerea liceului „Lucian Blaga” pe parcursul a 29 de ani din cei 30 de existență a instituției, se declară indignat de situație.

„Mi-am dedicat în întregime acestei școli, sufletul și inima. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon se poate doar să-ți spună că azi este ultima zi de muncă”, a mai adăugat Iovcev. I-am contactat pe responsabilii de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru o reacție. Purtătoarea de cuvânt a MECC, Cristina Gonța ne-a declarat că Ion Iovcev a fost demis deoarece a atins vârsta de 70 de ani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram