‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognozele privind recolta de grâu și prețurile așteptate

Prognozele privind recolta de grâu și prețurile așteptate

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Piața cerealelor atât la nivel local, cât și internațional este marcată de incertitudine. Tranzacțiile sunt realizate cu multă grijă, operatorii pieței fiind în așteptarea primelor date sigure referitor la recolte.

Pe piața locală, prețurile pentru cereale rămân practic neschimbate în ultimele săptămâni din cauza faptului că au rămas stocuri mici de cereale. Totodată, și tranzacțiile pe piață sunt destul de rar realizate.

„Se comercializează cereale în cantități de maxim câteva zeci de tone, deci nu vorbim de cantități mari. Toți sunt în așteptarea noii recolte. Prețurile pe piața locală se formează în baza prețurilor stabilite la nivel internațional. La moment, pentru un kilogram de grâu se oferă aproximativ 3,4-3,8 lei moldovenești, astfel contractele pentru noua recoltă se stabilesc la acest nivel. Factorii ce influențează acest decalaj țin de zonă, calitate și distanța de livrare către port”, explică Eduard Grama, reprezentantul asociației Agrocereale.

Între recoltă record și un nou an cu ghinion

Ploile înregistrate în ultimele luni au favorizat dezvoltarea culturilor. Astfel, potrivit estimărilor, recolta de grâu din acest an, în condiții favorabile, ar putea ajunge la 1,3 milioane de tone, ceea ce ar fi un record pentru Republica Moldova.

Totuși, aceleași ploi ar putea deveni un obstacol în obținerea recoltelor, deoarece umiditatea sporită a favorizat dezvoltarea bolilor radiculare, iar recoltarea ar putea fi afectată de ploi.

„Avem deja câmpuri în diferite zone ale țării unde au început a putrezi rădăcinile la grâu, orz. Respectiv, dacă vor mai fi precipitații, recolta va fi afectată. În plus, umiditatea sporită afectează calitatea glutenului, dacă acesta va fi scăzut, iar grâul va fi clasificat drept furajer, s-ar putea să nu fie oferite prețuri mari”.

Un alt risc care ar putea afecta prețurile pe piața internă, în condițiile unei posibile recolte record, este insuficiența depozitelor de stocare a cerealelor.

Totuși, este preliminar să vorbim despre recolte record în condițiile în care pentru perioade următoare sunt prognozate ploi. Astfel, sunt premise și pentru a aștepta prețuri mai mari.

‹ adv ›

Recoltarea grâului va începe cu aproximativ 2-3 săptămâni mai târziu decât de obicei.

Ce ține de porumb, floarea-soarelui sau orz, prețurile au rămas neschimbate. Porumbul se comercializează la prețul de puțin peste 4 lei per kilogram, floarea-soarelui la aproximativ 11 lei.

Piața agricolă la nivel regional

Ucraina – după trei săptămâni deosebit de ploioase, revenirea la condiții mai uscate în Ucraina va permite acum grâului, orzului și rapiței să-și finalizeze ciclul în condiții favorabile.

‹ adv ›

Vremea caldă și uscată va limita răspândirea bolilor fungice și va elimina riscul de pătulire, chiar și în nordul țării, unde dezvoltarea culturii se află în stadii mai timpurii.

Dacă aceste condiții persistă, recoltarea grâului va începe la 1 iulie. Cu toate acestea, începutul complet al campaniei de recoltare în regiunea Mării Negre va începe probabil nu mai devreme de 5-10 iulie.

Rusia – prețurile grâului cu proteina 12,5% la cererile anunțate ​​sunt de 245 dolari/t, ceea ce este cu 5 dolari/t mai puțin decât oferta rusă la ultima licitație GASC.

Prețul la licitație pentru grâu cu livrarea în august la sfârșitul săptămânii trecute a fost de 248 dolari/t FOB, în scădere cu 7 dolari.

Conform previziunilor de bază ale departamentului agricol, recolta de cereale în 2021 în Rusia se poate ridica la 127 de milioane de tone, inclusiv 81 de milioane de tone de grâu.

România – prețul FOB oferit pentru grâul românesc de 12,5% la 17 iunie era de 255 de dolari/t în portul Constanța. Prețurile sunt valabile pentru livrările din lunile august-septembrie.

Cotații grâu, porumb, rapiță Euronext 21.06.2021

Drept concluzie, putem spune că prognozele pentru acest an agricol nu pot fi făcute sigur, deoarece prețurile ar putea atât să scadă, cât și să crească, iar incertitudinea este produsă de condițiile meteo.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›