image
Sursa foto: președinte.md

Andrzej Duda, după întrevederea cu Maia Sandu: Dorim ca alegerile să aibă ca rezultat o majoritate care va aduce stabilitate

Polonia este o sursă importantă de securitate în regiune și un stat partener de încredere pentru Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială la Varșovia, în cadrul întrevederii cu președintele Poloniei, Andrzej Duda .

Președintele Maia Sandu a menționat că experiența de dezvoltare a Poloniei este foarte prețioasă și că Republica Moldova este interesată să preia bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale și transformării digitale a serviciilor publice.

„Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și pentru susținerea de a include Moldova în programele de asistență europeană. Menționez aici și importanța  Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent țării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susținem antreprenorii mici și mijlocii, și să creăm locuri de muncă în țara noastră”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, platformă în care Republica Moldova participă cu succes de mai bine de zece ani. Autoritățile de la Chișinău mizează în continuare pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis de relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană.

„Totodată Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură. Urmărim cu interes evoluția Inițiativei Celor Trei Mări, o platformă regională ce urmărește să consolideze conexiunile de infrastructură și potențialul economic al țărilor din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Credem că participarea Republicii Moldova în această Inițiativă ne va permite să ne conectăm mai rapid la rețelele de infrastructură europene și ar putea deveni un factor suplimentar de stabilitate la hotarele Uniunii Europene”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că apreciază includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistență poloneză de dezvoltare, pe platforma Polish Aid și prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în țara noastră numeroase proiecte în domeniul agriculturii și dezvoltării locale.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a reiterat susținerea statului polonez pentru parcursul european al Republicii Moldova. Șeful statului s-a referit și la alegerile parlamentare de pe 11 iulie:

„Dorim ca aceste alegeri care se apropie să aibă ca rezultat o majoritate parlamentară care va aduce stabilitate și implementarea reformelor în Republica Moldova, necesare pentru dezvoltarea economiei, a democrației și a statului de drept”, a subliniat Andrzej Duda. 
ss
dd
aa

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: