14:32:53 28.03.2024
Stiri

Din Italia, în Polonia! Maia Sandu: „Avem de învățat de la polonezi”

Actualitate 21.06.2021 17:09 Vizualizări1674 Autor: Ziarul National
Din Italia, în Polonia! Maia Sandu: „Avem de învățat de la polonezi”


După vizita în Italia de la finele săptămânii trecute, președinta Maia Sandu a mers luni la Varșovia, la invitația omologului său polonez Andrzej Duda.

„Colaborarea cu Polonia în vederea modernizării Republicii Moldova și avansării țării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi. Avem de învățat de la polonezi”, i-a transmis Maia Sandu șefului statului polonez.

Președinta a aminitit că Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic din care face parte și Republica Moldova.

„Contăm pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană. Totodată Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului i-a mulțumit lui Andrzej Duda pentru ajutorul pe care Polonia l-a oferit Republicii Moldova anul trecut în lupta cu pandemia și și-a exprimat convingerea că cele două state au un bun potențial de colaborare la nivel bilateral în domenii precum modernizarea agriculturii, transformarea digitală a serviciilor publice, dezvoltarea locală și securitatea cibernetică.

„Datorită Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în republica noastră numeroase proiecte, inclusiv în domeniile agriculturii și dezvoltării locale, Polonia este pentru noi un model de sprijin eficient al autorităților publice locale. Este nevoie să consolidăm și de acum încolo schimbul de bune practici dintre autoritățile publice locale din Moldova și Polonia”, a afirmat Maia Sandu.

Președintele Andrzej Duda a menționat că Polonia va continua să susțină toate reformele și procesele democratice din Republica Moldova.

„Ținem pumnii ca aceste alegeri care se apropie să aibă ca rezultat alegerea majorității parlamentare, care va permite stabilizarea țării pe viitor și desfășurarea reformelor necesare pentru dezvoltarea economică, pentru atingerea standardelor democratice și construirea unui stat de drept în Republica Moldova”, a declarat Duda, după întrevederea cu Maia Sandu.



Programul vizitei la Varșovia a președintei Maia Sandu a continuat cu întrevederea cu președinta Seimului polon, Elżbieta Witek, dar și cu președintele Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki.

„Suntem recunoscători autorităților de la Varșovia pentru sprijinul care va fi oferit în buna organizare a scrutinului pentru diaspora noastră din Polonia. (...) Republica Moldova are nevoie de investiții pentru dezvoltare mai ales în regiuni, iar experiența Poloniei ne poate fi de un real folos în acest sens”, a menționat doamna Maia Sandu.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md