/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ În ultima jumătate de an, s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețului la apartamente

missing
21 iunie 2021, ora 21:10

În ultima jumătate de an, s-a înregistrat cea mai mare creștere a prețului la apartamente. Totodată, peste 80 la sută din piața imobiliarelor este concentrată în Chișinău. Experții economici spun că acest lucru este unul firesc, întrucât 12 ani la rând prețurile în domeniul imobiliarelor la noi în țară au fost în continuă descreștere, iar acum este o stabilizare a acestora. Agenții imobiliari spun că cererea pentru procurarea unei locuințe a crescut, întrucât pandemia i-a făcut pe oameni să înțeleagă cât de important este să ai o locuință proprie. Cu cât a crescut, totuși, prețul apartamentelor, dar și alte detalii la această temă aflați din următorul reportaj.

În ultima jumătate de an, prețurile la apartamente s-au majorat. În context, cetățenii pe care i-am intervievat spun că salariile din Moldova sunt pe departe suficiente pentru a-și procura o locuință, întrucât veniturile oamenilor sunt cheltuite aproape integral pe strictul necesar. Acestă doamnă ne-a spus că, de 15 ani, îmreună cu copiii săi, încearcă să adune bani pentru un apartament și încă nu au reușit.

Reprezentanții agențiilor imobiliare cu care am discutat ne-au spus că pandemia i-a făcut pe oameni să înțeleagă cât este de important să aibă o locuință spațioasă, fapt care i-a determinat să se orienteze spre o nouă casă.

La fel, aceștia ne-au comunicat că condițiile ipotecare sunt mai accesibile, adică oamenii achitând prima rată de doar 3000 de euro pot intra în posesia unei locuințe. Mai mult, pentru că nu se mai dau autorizații la construcție, dezvoltatorii au început să se orienteze mai mult spre suburbii. Respectiv, în oraș oferta este foarte limitată. De asemenea, încă un factor important este majorarea prețurilor la materialele de construcție.

Am luat legătura cu un expert economic, pentru a înțelege condițiile de piață, care au generat aceste scumpiri. Veaceslav Ioniță ne-a explicat că, în anul 2008, a fost înregistrat cel mai mare preț la imobiliare, adică 900 de euro pe metrul pătrat. Și dacă peste hotare acest preț a fost în scădere doar doi-trei ani, apoi s-a ridicat din nou, la noi în țară, din 2008 și până în 2019 prețul apartamentelor a fost doar în scădere.

În 2019 a fost o stabilizare, 2020 – la începutul anului – o ușoară creștere, iar acum, în ultima jumătate de an, conform datelor Băncii Naționale, pe piață se înregistrează cea mai mare creștere din ultimii 11-12 ani. Astfel, acum, în municipiul Chișinău, prețul mediu la apartamentele noi este în jur de 700de euro pentru un metru pătrat de spațiu.

Conform datelor oferite de Banca Națională, în ultima jumătate de an, prețul la apartamentele vechi a crescut cu 10 procente iar la apartamentele noi – cu 13 la sută.

Conform datelor de la o companie imobiliară, săptămânal, în jur de 400 de persoane sunt interesate să procure o locuință.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram