Reacția lui Diacov, după ce a fost acuzat că nu a putut să aibă acces la informații secrete”: Personal l-am cercetat pe deținătorul așa numitului „obsheak"

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, infirmă declarațiile făcute de generalul Alexei privind legătura cu Plahotniuc. Reacția vine după ce Nicolae Alexei a afirmat că Diacov „nu a putut să aibă acces la informația secretă, potrivit căreia nu Plahotniuc era șeful obsheakului, dar un client de la benzinăria de la Petricani pe nume Simion. În perioada anilor 90 - 2000, accesul la informația secretă nu o avea oricine, la fel cum nu a avut-o nici Diacov, explică generalul Alexei care afirmă că Diacov „a făcut-o cu interes să îl apere pe Plahotniuc, de aia nu a dat de el”. De partea cealaltă, Diacov explică cum a ajuns să aibă acces la secretele lucrului operativ și susține că pe Plahotniuc îl cunoaște din momentul în care s-a implicat în politică.

Foto: colaj

„El spune că verificând chestiile acestea, materialele, el nu a dat peste numele lui Plahotniuc. Spunea că nu s-a împiedicat și nu a dat de numele lui și ce a găsit el - că șefa obsheak-ului era un oarecare un client de la benzinăria de la petricani. Nu știam că a revenit și a spus că îl cheamă Sioma.

Verificând ei dosarele ca să vadă cei cu tentativele de omor asupra clientului Micu nu ai nicio treaba cu obsheaku, asta e informație care intră în spectrul informației din domeniul informației secrete, operative, nu are nimeni acces la informația asta. Iată pe parcursul anilor 90 - 2001, dosarele acestea unde se acumulează și infomația asta despre organizațiile criminale, despre activitățile operative speciale, se păstrează în safeu la conducătorul organului. Acces la informația aceasta are conducătorul și cel care lucrează pe aceste dosare că ei sunt diferiți. 

Acum, Diacov nu a putut să aibă acces, în primul rând el nu s-a adresat, dacă e vorba de 90 - 2000 el trebuia să se adreseze la mine ca eu să-i pun la dispoziție informația asta, ceea ce nu putea să se întâmple, știu cu certitudine că nu s-a adresat, el nici nu avea dreptul să se adreseze pentru că acces la această informație secretă nu are oricine. 

Conform legii, acces la aceasta informația are doar procurorul general sau un procuror numit prin ordinul procurorului general care are acces la această informația. Ivan Diacov în niciun fel nu putea să aibă acces la această informație. Clar că asta a făcut-o cu interes să îl apere pe Plahotniuc. De aia a sărit ca un păduchi în frunte că nu a dat de el. Să ne amintim - în partidul lui a venit Plahotniuc, în partidul cui a venit Plahotniuc, președintele cărui partid a devenit Plahotniuc? Nu cumva a devenit președintele partidului fratelui său -  PD”, a declarat acesta la emisiunea UNInterviu.

Ivan Diacov a negat toate acuzațiile privind legătura cu Plahotniuc și spune că a auzit de acesta abia când ultimul s-a implicat în politică. Ce ține de informațiile secrete la care a primit acces, Diacov declară că în 1990, după ce a fost trimis la Academia MAI URSS la Moscova, unde a trecut cursuri speciale pentru lucru operativ, a primit acces la secretele lucrului operativ de către lucrători ai MAI.

„Pentru acest bădăran, care, necătând la susținerea politică din partea președintelui Lucinschi și nu numai a avut mai multe dosare penale despre abuzuri și delapidări, dar și pentru omul simplu, care dorește să cunoască niște adevăruri explic: În 1990, printr-o hotărâre comună a MAI și Procuraturii Generale eu am fost trimis la Academia MAI URSS la Moscova, unde am trecut cursuri speciale despre lucrul operativ. În rezultat am primit acces la secretele lucrului operativ efectuat de către lucrătorii MAI. Pentru acces la secretul de stat și la lucrul operativ primeam și adaos la salariu. Mai mult, în anii 1991-1994 eu am activat în funcția de șef-adjunct al secției anchetă penală a Ministerului Securității Naționale, unde am avut acces la secrete de stat, despre care acest pseudo polițist idee nu are.

Cu referire la Micu: În anii 2000-2001 unii lucrători ai poliției, prin intermediul fostului lor coleg, maiorul I.Furtună, cu scopul stabilirii controlului asupra „obșciacului" lumii criminale au organizat tentativa de omor asupra lui Petru Gâlcă. În această activitate criminală au fost implicați ofițeri cu renume din MAI.  La anchetarea acestui dosar noi, procurorii mun. Chișinău am colaborat cu fostul adjunct al Ministrului MAI d.M.Gorincioi, colonelul Fiodor Cobâltean și mulți alți lucrători operativi devotați. În acest dosar am stabilit comiterea a șapte omoruri, persoane concrete au fost condamnate la ani grei de pușcărie. Eu personal l-am cercetat pe deținătorul așa numitului „obșciac" al lumii criminale cu numele Semion, care lucra la benzinăria „Petricani", așa că nu aveam necesitate să mă adresez după informație la acest pseudo luptător cu corupția pe nume Alexei.

Declar, numele lui Plahotniuc eu l-am auzit când acesta s-a implicat în politică. O țară întreagă cunoaște, că eu am luptat cu Plahotniuc și ocoliții săi pe tot parcursul activității mele în procuratură, după 2010. Chiar și cei care nu cunosc acest lucru nu pot să-mi aducă învinuiri, precum că eu aș fi colaborat cu Plahotniuc. Numai acest bădăran, profitor de la politică pe nume Alexei încearcă să-mi coase cu ață albă niște implicări stupide în politică, fără probe”, a scris Diacov într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul procuror-șef al municipiului Chișinău, Ivan Diacov, susține că împreună cu procurorii municipiului Chișinău a investigat cazurile de tentativă de omor asupra InterlopuluI Petru Popovici-Gâlcă, alias Micu în care erau implicați și colaboratori ai poliției, însă Plahotniuc nu figura în această grupare criminală. 

Reacția a venit după ce generalul Alexei a declarat că Vladimir Plahotniuc a fost membru activ al grupării criminale Micu


Pub