Pe banii noștri: Secțiile de vot – mai puține în Transnistria, mai multe în diasporă 

În această săptămână, campania electorală a avut două evoluții. În primul rând, CEC a scos cele 3 secții de vot aflate pe teritoriul necontrolat de Republica Moldova din stânga Nistrului. În al doilea rând, Curtea de Apel a dat câștig de cauză la cinci partide, prin care obligă CEC să deschidă minim 191 de secții de vot în diaspora.  

Luni, 14 iunie  

Partidele înregistrate în cursa pentru alegerile din 11 iulie au cheltuit pentru campania electorală peste 11,6 milioane de lei, potrivit datelor publicate de site-ul alegeri.md. Totodată, partidele au declarat la CEC venituri în sumă de 12,8 milioane de lei. Dintre formațiunile care și-au făcut publice fluxurile financiare, cele mai multe venituri, dar și cheltuieli, înregistrează Blocul Electoral „Renato Usatîi” – peste 5,3 milioane de lei au fost cheltuite în perioada 21 mai – 11 iunie. E bine de știut că această sumă a fost cheltuită pe lucruri cu adevăraaaaaaaaaaat esențiale.  

Marți, 15 iunie 

Comisia Electorală a decis că nu vor fi deschise secții de vot în orașul Tighina și în satul Corjova, localități aflate sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol. Nemulțumiți de această decizie sunt desigur socialiștii și comuniștii, care au spus că se restricționează dreptul la vot al cetățenilor din Republica Moldova. Partidul Socialiștilor și Igor Dodon are conexiune destul de directă cu Moscova. Și regimul de la Tiraspol are conexiune directă de la Moscova.  

Dacă ar exista posibilitatea de a deschide câte o secție la fiecare 1500 de cetățeni, în fiecare localitate din stânga Nistrului, va dispărea turismul electoral, controversele și, desigur, va fi democrație. Pare cumva fantasmagoric, dar… De fapt, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie de îndeplinit o simplă formalitate – să fie rezolvat conflictul din Transnistria.   

La Primăria Chișinău începe un conflict între viceprimarul Victor Chironda și primarul Ion Ceban, viceprimarul Ilie Ceban și arhitecta șefă a capitalei, Svetlana Dogotaru. Inițial, mărul discordiei a fost Hotelul Național. Însă, din motive necunoscute, acesta s-a transformat în absențele vicelui Chironda, care și-a luat concediu din cauza COVID-19 și nu a trimis cererea înregistrată la secția Resurse Umane. 

Această situație seamănă cu una mai veche, când primarul capitalei a amenințat inițial un jurnalist/umorist pe facebook, iar a doua zi problema se transformase atât prin conținut, cât și în persoana vinovată – soția umoristului/jurnalist avea o colaborare de 50 de mii de lei cu primăria și, aparent, nu și-ar fi onorat obligațiile. Parcă e o coincidență, nuștiucum.  

Miercuri, 16 iunie 

Președinta Maia Sandu susține că, pe fondul apropierii alegerilor parlamentare din 11 iulie, s-au intensificat și presiunile asupra primarilor din țară. Ea a făcut un apel la încetarea acestor presiuni și i-a asigurat pe primari de susținerea sa. Potrivit Maiei Sandu, „presiunile iau diferite forme: controale și verificări nemotivate, vizite inopinate, preluarea documentelor contabile, blocarea conturilor, fără motiv întemeiat”. 

În final, ea a transmis un mesaj aleșilor locali: „Dragi primari, aveți în persoana mea un aliat și un sprijin. Informați Președinția despre abuzurile la care sunteți supuși.” 

Joi, 17 iunie 

Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce ține de secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot.  

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot în străinătate au fost depuse de către Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE.  

Partidul PACE și-a imprimat membrii echipei pe seturi de cărți de joc și propune o „metodă inovativă” de a îndemna lumea să voteze. Astfel, liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc apare pe cartea de „tuz de dobă”.  

Cei din partidul PACE cred că astfel pot promova echipa, iar „jucătorii” pot face cunoștință cu fiecare membru al acesteia. Cărțile de joc sunt împărțite trecătorilor ca alternativă a metodei tradiționale de promovare – pliantele. 

Vineri, 18 iunie 

În Republica Moldova, în această seară, urmează să ajungă un nou lot de Sputnik V, care conține 60 de mii de doze (câte 30 de mii de fiecare, să fie cu pereche). Anunțul a fost făcut de președintele PSRM, Igor Dodon, care se află într-o vizită în Federația Rusă. Potrivit lui Dodon, 40 de mii de doze sunt destinate pentru malul drept al Nistrului, iar 20 de mii – pentru regiunea transnistreană. 

În presă au apărut imagini în care Renato Usatîi apare la tir cu Alexandru Jizdan, deputat PDM, și Dorin Damir, președinte al Federației de K1 în RM. În replică, Alexandru Jizdan zice că era sub acoperire și toate vizitele sale făceau parte din „procesul de investigație”.  

Între timp în Moldova 

În acest an, Republica Moldova înregistrează o ușoară scădere a numărului de cetățeni care declară că vor să plece peste hotare. 

Fiind analizată cifra în scădere, expertul Veaceslav Ioniță spune că sunt trei explicații: unu – deja nu mai are cine pleca; doi – cetățenii Republicii Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, speră că viața lor se va schimba și poate nu ar merita să plece peste hotare; trei – totuși, calitatea vieții în Republica Moldova s-a îmbunătățit și unii consideră că există oportunități de a munci și trăi aici, acasă. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.