BAC alternativ: la ce întrebări ar răspunde elevii și elevele dacă ar avea examen la „Conacele din Moldova”

conacw

Echipa #diez crede că, pe lângă disciplinele tradiționale, un elev din anul 2021 trebuie să cunoască și alte lucruri ce-i influențează direct viața socială și relațiile cu cei din jur. Din acest motiv, concomitent cu sesiunea de BAC, am decis să publicăm și câteva teste alternative ce vizează subiecte diferite de cele tradiționale. În 2020, turismul intern a trebuit să se reorienteze, de aceea am decis să facem un test legat de către patrimoniul cultural național.

Subiectul I

#1. Care din următoarele enunțuri sunt adevărate:

a. Conacul lui Zamfirache Ralli este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni, Republica Moldova). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Mikhail Lermontov, exilat între 1821 și 1823 la Chișinău.

Răspuns: F. În acest conac a locuit, de fapt, Alexandr Pușkin

b. În comuna Piatra, din raionul Orhei, se găsesc două conace în stare bună – Conacul Bogdasarov și Conacul Lazo

Răspuns: Adevărat

c. Unul dintre cele mai mari conace din Republica Moldova, Complexul arhitectural „MIMI” din Anenii Noi, a fost redeschis pe 13 decembrie 2015, când vizitatorii au putut vedea la ce etapă sunt lucrările de reconstrucție a conacului. Totuși, timp de mai multe decenii, conacul era în paragină.

Răspuns: Conacul care a fost restaurat și redeschis este Manuc Bei

#2. În 2021, Pasha Parfenii și Cleopatra Stratan au lansat videoclipul pentru cântecul „Orele”. În ce conac din Moldova au avut loc filmările?

Răspuns: Conacul din Păulești

#2. Ce conac putem vedea în Parcul Național „Țaul” din Moldova?

Răspuns: Conacul Pommer

#3. Care este unicul conac localizat în regiunea de sud a Republicii Moldova?

Răspuns: Conacul Katargi

Subiectul II

Alegeți unul din conacele de mai jos, și aduceți argumente de ce acest conac ar trebui renovat

a. Conacul Ohanowicz

Complexul arhitectural „Vila cu parc Mândâc” este situat la o distanţă de 25 km de Drochia, între localităţile Mândâc şi Cotova. Acesta a aparţinut unei familii de nobili polonezi Ohanowicz și a fost proiectat cu elemente specifice arhitecturii tradiţionale poloneze, având un parc asemănător grădinilor clasice din Roma. Arhitectul Alexandru Bernardazzi a fost cel care s-a ocupat de planificarea parcului şi conceptului general al acestuia, ce are o suprafaţă totală de 16,4 ha.

b. Conacul Janowski


Conacul familiei Janovski, fiind cunoscut și ca „Drăgălina” din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, este un valoros complex arhitectural construit la începutul secolului al XX-lea.

Casa boierului sau Odaia „Drăgălina”, cum îi zic localnicii (şi cum figurează în Registrul monumentelor ocrotite de stat), situată la câteva sute de metri de râul Nistru, era cândva cea mai pitorească zonă a satului.

c. Conacul Balioz

Este construit  la mijlocul sec. XIX.  de boierul armean Manuc-Bei . Era foarte diferit de conacele din acele timpuri și le întrecea aproape pe toate la simplitatea de stil.

Era construit în stil european vestic cu elemente ale clasicismului rus. Grădina conține plante deosebit de rare din Crimeea, Siberia, China. Ulterior, stăpânii au abandonat-o și ea a servit diferitor scopuri. În timpul războiului a fost spital militar, și se plănuia  chiar să devină sanatoriu. Dar din păcate  până în anul 1985, clădirea a fost pustie, și apoi pe teritoriul moșiei a funcționat Muzeul de meserii populare.

Informații despre toate conacele din Moldova, vedeți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente