Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O româncă, șoferiță de ambulanță…

O româncă, șoferiță de ambulanță și voluntară la Crucea Roșie, a fost decorată de regele Spaniei

mihaela alice

O tânără româncă din Spania a fost decorată vineri, 18 iunie 2021, de Regele Spaniei Felipe al VI-lea, cu Ordinul de Merit Civil, cu ocazia celei de-a șaptea aniversări a domniei sale, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Regal din Madrid, relatează Libertatea.

Alice Mihaela Cozma locuiește în Almendralejo, comunitatea autonomă Extremadura, și este voluntară la Crucea Roșie spaniolă, iar eforturile sale, depuse în folosul comunității locale, nu au trecut neobservate nici măcar la cel mai înalt nivel.

Născută în 1988 în România, Mihaela și-a pierdut mama, Liliana, în copilărie, iar în 2007, când încă nu împlinise 19 ani, a ajuns în Spania. Aici a muncit din greu și a reușit să aibă propriul bar, timp de 8 ani, perioadă în care a studiat și a obținut permisul de conducere pentru toate categoriile.

În barul ei a aflat despre activitatea de voluntariat în Crucea Roșie spaniolă și a luat decizia de a se înscrie, împreună cu cea mai bună prietenă a sa, la cursurile de transport medical auxiliar.

„Neobosită, Alice nu a încetat să lucreze și să caute mereu să se depășească pe sine însăși. În prezent lucrează în Farmacia Santana Morales, din Mérida și studiază în anul doi pentru a deveni infirmieră (la Universitatea Extremadura – n.r.), dedicându-se totodată și Crucii Roșie. Din august 2012 este voluntară la această organizație, conducând ambulanțele sale, și din 2018 este șefa Departamentului de Ajutor și Urgențe al Adunării Regionale Tierra de Barros, cu sediul în Almendralejo. În acest ultim an, munca sa a fost esențială”, a spus Elena Ochoa, care a prezentat ceremonia și a prezentat portretele persoanelor decorate de Regele Spaniei.

Alice Mihaela Cozma, voluntară la Crucea Roșie din Almedranlejo. Sursă foto: Casa Regală din Spania
Alice Mihaela Cozma, voluntară la Crucea Roșie din Almedranlejo. Sursă foto: Casa Regală din Spania


De când a izbucnit pandemia, Mihaela a continuat să fie voluntară pe ambulanță. O perioadă extrem de dificilă.

„Cel mai rău lucru a fost să văd oamenii plângând pe stradă”, a declarat ea, pentru sursa citată.

„Dragostea pentru oameni a împins-o să ajute foarte multe persoane bolnave și să distribuie mâncare sau medicamente, pe timpul pandemiei, persoanelor care nu se puteau deplasa”, a mai spus Elena Ochoa, care a prezentat ceremonia.

Pentru această dragoste și Casa Regală a Spaniei, prin persoana Regelui Felipe al VI-lea, a decis să o decoreze cu Ordinul de Merit Civil în acest an, alături de alte 23 de persoane.

„Cei care au fost decorați cu Medalia Ordinului Meritului Civil sunt o reflectare a situației trăite de milioane de oameni în timpul marcat de pandemie și de consecințele sale”, scrie într-un comunicat publicat de Casa Regală din Spania.

„Nici în cele mai frumoase visuri nu credeam că voi trăi asta”, a declarat Mihaela.

mihaela alice
Mihaela, în dreapta, alături de Regele Felipe, Regina Letizia și prințesele Leonor și Sofia.