SexEd pentru adulți. Bărbații tot pot face cancer mamar (și alte afecțiuni de care pot suferi doar ei)

Deși bărbații merg mult mai rar la medic decât femeile, aceștia sunt și ei predispuși la multe afecțiuni ale organelor sexuale și nu doar. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, ei se adresează la medic doar atunci când bolile sunt în stadiu avansat. Pentru majoritatea, sănătatea sexuală a bărbaților este un subiect tabu, iar vizitele sau discuțiile cu medicii specialiști sunt o grea încercare pentru mulți bărbați.

Cele mai răspândite și periculoase afecțiuni

Prostatita este este cea mai comună afecțiune a tractului urinar la bărbați. Această maladie reprezintă o inflamație la nivelul prostatei, glandă aflată direct sub vezica urinară, și este cauzată de cele mai multe ori de infecții bacteriene. Prostatita poate provoca dureri în zona inghinală sau la nivelul organelor genitale, dificultăți de urinare sau disfuncții erectile și scăderea dorinței sexuale. Prostatita netratată poate provoca apariția adenomului de prostată – o tumoare benignă la nivelul prostatei. „Adenomul este mai frecvent întâlnit în rândul bărbaților în vârstă, iar cauzele apariției pot fi disfuncțiile hormonale, ereditatea sau inflamații la nivelul tractului urinar”, afirmă medicul urolog-androlog, Marcel Balagura. Adenomul de prostată poate fi tratat medicamentos, însă se poate recurge și la intervenții chirurgicale.

Disfuncțiile erectile afectează grav sănătatea și activitatea sexuală a bărbaților din întreaga lume. 52% dintre bărbați suferă de un anumit grad de disfuncții erectile, iar, conform studiilor recente, această disfuncție este mai comună în rândul bărbaților tineri. Disfuncțiile erectile se referă la absența erecției sau erecția parțială, ejacularea precoce, ejacularea întârziată și ejacularea retrogradă. „Cauzele disfuncțiilor erectile pot fi psihologice, hormonale sau pot fi o consecință a diverselor boli precum diabetul zaharat, ciroza hepatică, etc.”, spune Marcel Balagura.

Cancerul de testicul apare cel mai des în rândul bărbaților tineri între 20 și 40 de ani, iar vârsta la care se înregistrează cele mai multe cazuri este de 33 de ani. Cancerul testicular este al doilea cel mai comun tip de cancer la adolescenții între 15 și 19 ani. Acesta reprezintă o tumoare apărută la nivelul scrotului și poate fi ușor depistată prin palpare. Simptomele bolii sunt creșterea în volum a testiculului, fără senzații dureroase, și apariția nodulilor sau a disconfortului în regiunea testiculelor. Din fericire, acest tip de cancer poate fi tratat cu succes și la stadii avansate ale bolii, fără a recurge la înlăturarea testiculului afectat.

Cancerul de prostată este al doilea cel mai comun tip de cancer la bărbați. În 2020, în întreaga lume au fost înregistrate peste 1,4 milioane de noi cazuri, iar la noi în țară – peste 800. Cancerul de prostată poate provoca simptome ca urinarea frecventă și dureroasă, dificultăți de urinare, prezența sângelui în urină și dureri de spate. Cauzele apariției bolii pot fi disfuncțiile hormonale, ereditatea și vârsta, iar riscurile de a face acest tip de cancer cresc după vârsta de 50 de ani. Cancerul de prostată poate fi tratat medicamentos, dar de cele mai multe ori se recurge la înlăturarea chirurgicală a tumorii și a unei părți din prostată. Rata de supraviețuire este totuși aproape de 100%.

Cancerul mamar la bărbați se întâlnește mult mai rar decât la femei, însă este mai periculos, pentru că nu dă semne semne vizibile la început. Cancerul mamar la bărbați este cauzat de cantitatea anormal de mare de estrogen în organism, simptomul principal fiind apariția nodulilor la nivelul pectoralilor/sânilor. Tratament nu diferă de cel recomandat femeilor, incluzând terapia hormonală și chimioterapia.

Când ar trebui să te adresezi la medic

Controlul de profilaxie la medicul urolog și androlog trebuie efectuat cel puțin o dată pe an.

„Bărbații trecuți de 35 de ani trebuie să viziteze obligatoriu medicul urolog de două ori pe an, pentru că există foarte multe boli urogenitale care la primele stadii nu dau simptome. Pentru a preveni apariția și dezvoltarea maladiilor, este recomandată analiza generală a sângelui, analiza urinei și examenul ultrasonor.”

Începând cu vârsta de 35 de ani, fiecare bărbat ar trebui să facă obligatoriu testul PSA (Antigenul Specific de Prostată) și ecografia transrectală a prostatei pentru a depista modificări sau tumori. Urologul Marcel Balagura afirmă că șansele de a dezvolta celule canceroase la nivelul prostatei cresc odată cu vârsta. Problema majoră este însă că bărbații se adresează mult prea rar la medic și evită controlul de profilaxie. „Bărbații sunt mai puțin responsabili și atenți în ceea ce ține de sănătatea lor. De cele mai multe ori, soțiile își aduc soții la consultații medicale, atunci când afecțiunile sunt la un stadiu mai avansat”, spune Balagura.

Igiena și controlul regulat

O igienă corectă organelor genitale te poate salva de unele infecții și boli. Dușul, utilizarea săpunurilor potrivite și schimbarea zilnică a lenjeriei trebuie să fie o rutină normală, începând încă din fragedă copilărie.

Pentru a preveni dezvoltarea unor maladii ce îți pot afecta grav sănătatea, trebuie să fii atent la semnele pe care ți le dă corpul. Nu ar trebui să treci cu vederea simptome precum urinarea frecventă, dureri la urinare și senzația de usturime, disconfort în zona intimă sau schimbări minime la nivelul organelor genitale. Este necesară palparea regulată a testiculelor pentru a depista noduli sau alte modificări și adresarea regulată la medicul specialist.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare