vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeC.Î. Agrostoc a lansat 3 soiuri performante de grâu la Ziua Câmpului

C.Î. Agrostoc a lansat 3 soiuri performante de grâu la Ziua Câmpului

Recomandate

Ziua Câmpului C.Î. Agrostoc 2021 a venit cu mai multe noutăți importante pentru fermierii din întreaga țară. Evenimentul a fost organizat la nordul țării în cadrul Agrostoc-Prim din Visoca, Soroca.

Soiuri performante de grâu și orz, detalii despre prima de producere a îngrășămintelor cu inhibitori ai ureazei din Republica Moldova, dar și despre aplicația Sky Scout au fost 3 subiecte importante dedicate celor peste 100 de fermieri prezenți la eveniment.

„În acest an, am revenit în plină forță, după un an de-a dreptul problematic marcat de pandemie și secetă, organizând Ziua Câmpului. Scopul evenimentului a fost de a dezvolta o colaborare eficientă cu producătorii, de a le auzi și percepe necesitățile acestora, de a soluționa diferite probleme, dar și de a le prezenta principalele noutăți marca Agrostoc. Am adus mai aproape de fermieri știința și inovația, optând pentru soluții durabile și eficiente în condiții tot mai anevoioase de producere”, a menționat Igor Tagadiuc, Președintele C.Î. Agrostoc.

La eveniment au fost prezenți savanți de peste hotare – România, Ucraina, reprezentanți ai companiei Limagrain, dar și ai companiei inovatoare de producere a îngrășămintelor Compo.

Bolile au evoluat, apar rase noi şi în permanenţă fermierii trebuie să găsească remedii la infecţiile cu rasele care apar. Astfel, o noutate așteptată pentru agricultori a fost lansarea pe piața Republicii Moldova a 3 soiuri performante de grâu:

  • Ursita – care aparține Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea;
  • Storâțea – Institutul de Selecție și Genetică de la Odessa;
  • Katrusea – Institutul de Selecție și Genetică de la Odessa.

„Aceste soiuri de grâu au un potențial net superior față de soiurile existente în portofoliu, care vor face față provocărilor cum ar fi seceta, condițiile nefavorabile din timpul iernii, concomitent având o rezistență bună la boli, dar și alte caracteristici nu mai puțin importante. Ursita este un soi nou, lansat pe piața României în 2020. Din acest an Ursita este înregistrată în Registrul soiurilor de plante omologate în Republica Moldova”.

Fermierii au făcut și o precomandă de semințe pentru cele 3 soiuri. Iar pe lângă acestea au fost prezentate în cadrul evenimentului rezultatele obținute în condiții de producere și a altor soiuri de grâu și orz.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții companiei Compo, partenerul C.Î. Agrostoc în cadrul proiectului de construcție a halei de tratare a îngrășămintor azotoase cu inhibitori.

Mai multe detalii despre construcția și oportunitățile halei pe acest link.

La fel, în cadrul evenimentului au fost oferite mai multe detalii despre platforma Sky Scout – inovație importantă în digitalizarea agriculturii și facilitarea muncii fermierilor.

„În pofida ploilor și condițiilor climaterice, în ziua evenimentul am avut o prezență bună a agricultorilor – peste o sută la număr, cărora le suntem recunoscători pentru timpul, participarea și prezența activă. Sperăm mult că fiecare din aceștia au plecat cu-n răspuns, cu o soluție și cu o perspectivă. Sperăm să avem un sezon agricol bun și să depășim greutățile acestui an agricol”, a conchis Igor Tagadiuc.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale