‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleWine of Moldova: Alertă! Situație de forță majoră în plantațiile viticole

Wine of Moldova: Alertă! Situație de forță majoră în plantațiile viticole

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Oficiul Național al Viei și Vinului, în baza proiectului „Struguri de calitate/BIO”, reieșind din situația din data de 18.06.2021, face următoarele constatări:

  • În perioada 14 – 26 iunie 2021, vița-de-vie se va afla în faza fenologică „Înfloritul”.
  • Cel puțin până la data de 30 iunie 2021, se prognozează timp cald și ploios: a) temperatura aerului, ziua, va varia între +25…+35°C, iar noaptea – între +17…+22°C; b) zilele cu/fără precipitații vor alterna: 1…5 zile // 2…4 zile.
  • În majoritatea plantațiilor viticole, din cauza precipitațiilor frecvente, nu este posibil de intrat cu tractoarele pentru lucrările de tratare împotriva bolilor/dăunătorilor.
  • Totodată, în majoritatea plantațiilor viticole nu au fost executate plivitul lăstarilor verzi și desfrunzitul/copilitul în zona strugurilor.
  • În toate plantațiile viticole sunt înregistrate condiții meteo bune pentru afectarea viței-de-vie de către boli și dăunători.

Reieșind din situația care se înregistrează, Oficiul Național al Viei și Vinului vine cu următoarele recomandări:

  • Plivitul lăstarilor verzi cu legatul/palisatul concomitent al acestora și desfrunzitul/copilitul în zona strugurilor – cât de urgent posibil.
  • Combaterea buruienilor între/și în rânduri, cu implementarea sistemului de întreținere a solului, cu ½ din rânduri cu înierbare naturală.
  • Protejarea viței-de-vie de boli și dăunători înainte și după înflorit – preponderent, cu preparate de acțiune sistemică.

„Dacă nu acordăm o atenție foarte responsabilă la tema dată – în parcelele viticole mai mari, în anul 2021, am putea rămâne fără struguri. Dacă intrarea tehnicii în plantațiile viticole este imposibilă, atunci trebuie să aplicăm tratarea manuală. Deoarece este o situație de forță majoră, a venit timpul să apelăm la serviciile elicopterului. Este adevărat că, în Republica Moldova, în prezent, nu mai acordă nimeni astfel de servicii. Totuși, aceste servicii ar trebui dezvoltate cât de urgent posibil și, cel puțin, pentru anul 2021”, raportează Wine of Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›