image
Sursa foto: Jurnal.md

Medic epidemiolog: „Vaccinurile ne pot proteja de noile tulpini, dar oamenii prea repede s-au relaxat”

Viorel Prisacari, doctor habilitat în medicină, profesor universitar cu o experiență de 50 de ani în domeniul de epidemiologie, afirmă că este important ca peste 70% din populație să fie vaccinată pentru a pune capăt contaminării în masă. În cadrul emisiunii „Fii Sănătos: Start Vaccinare! Stop Pandemie!” de la Jurnal TV, acesta a mai declarat că relaxările și indiferența unor oameni pot avea consecințe negative.

În prezent avem o rată de imunizare în țară de 11, 2% și aproape 90 la sută a sistemului medical.

„Prea repede ne bucurăm și prea ne-am relaxat. Într-adevăr situația cu 2-3 luni în urmă și cea de astăzi nu o poți compara, este mai mică în prezent, dar virusul este, el circulă. Dar eu când văd relaxarea asta atât de puternică, persoanele umblă fără mască... Se vorbește despre faptul că totul e bine. Și atunci oamenii se întreabă la ce bun să se mai imunizeze. În loc să îi îngrijorăm, să le spunem că orice se poate întâmpla. Uitați-vă ce se face în alte țări precum Rusia, Portugalia”, a declarat medicul epidemiolog Viorel Prisacari în cadrul emiusiunii „Fii Sănătos: Start Vaccinare! Stop Pandemie!” de la Jurnal TV.

Medicul epidemiolog susține că în prezent sunt mult mai puține cazuri letale, dar se înregistrează încetul cu încetul o creștere nu prea bună de 5, 10 sau 20 de cazuri mai mult cu fiecare zi.

„Dar de ce? S-a început migrația, sărbătorile, alegerile anticipate și întâlnirile cu lumea. Ascult și eu ce zic ei, toți promit că vor mări salariile inclusiv la medici, că vom face multe însă nimeni nu cheamă lumea la vaccinare. Dar condiția de când s-au început alegerile anticipate a fost una: să vaccinăm populația apoi să mergem în alegeri”, a mai adăugat medicul epidemiolog.

Vaccinurile protejează formele grave, iar dacă le dorești bine familiei și oamenilor dragi, atunci vaccinează-te tu în primul rând. Cu acest îndemn vine Viorel Prisacari care susține că este și o șansă de a scăpa de purtarea măștii de protecție.

„Vom scăpa de mască dacă ne vom vaccina cu toții. Nu 100% căci sunt persoane care au contraindicații, dar undeva 95% din populație. Când este vorba de societate trebuie să atingem un anumit nivel de imunitate colectivă ca virusul să nu să se poată răspândi. Deoarece acesta unde nimerește în organism se ciocnește cu anticorpii care îl neutralizează și nu se poate transmite de la om la om. Iată când atingem acest nivel considerăm că am oprit procesul epidemic. Ne putem considera egoiști dacă ne vaccină doar pentru noi. Eu mă vaccinez ca să creștem pătura imună a populației să oprească procesul. În acest mod îmi salvez părinții, rudele, apropiații”, este de părere medicul epidemiolog Viorel Prisacari.

Deoarece multe țări au relaxat măsurile, moldovenii pot reveni acasă, fără multe probleme. Medicul epidemiolog susține că aceștia pot aduce noi tulpini, dar vaccinurile ne pot proteja.

„Foarte mulți băștinași vor reveni în țară și poate să aducă tulpini noi. Ele nu sunt ca SARS-COV-2, au alte particularități, poate mai ușor să se răspândească, sau pot fi mai grave dar structura natigenică e cam aceeași. Cei care au făcut infecție nu sunt sensibili față de tulpina nouă, iar vaccinurile cu care ne-am vaccinat protejează. Până la 15 august este important să diminuăm morbiditatea până aproape la zero, ca încă două săptămâni după rapel să avem pentru formarea imunității. Pentru ca la 1 septembrie să fim vaccinați măcar 60-70 % din populație. Dacă continuăm și acest an să învățăm online, atunci distrugem sistemul de învățământ. Lumea trebuie să înțeleagă că toate vaccinurile sunt bune și este important să facă acest pas”, a mai adăugat medicul epidemiolog Viorel Prisacari.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, până acum au fost administrate 613587, iar 216436 de persoane au fost vaccinate cu două doze. Dintre acestea, 81 au avut reacții moderate și 1340 simptome ușoare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: