(video) „30 de ofițeri sunt în listă”: SIS ar fi implicat în operațiunea de răpire a lui Ceaus. Instituția neagă informația

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public este fals.

Foto: Unimedia

„Din informațiile operative, dar SIS refuză să ne prezinte informațiile reale, este implicat angajatul SIS care are un grad destul de înalt. Noi am prezentat organelor de urmărire penală și ei cercetează, inclusiv noi am prezentat informația și asupra câtorva angajați ai SPPS, care în ziua ceea i-au asigurat cordonul, traseul spre Otaci”, a declarat Lebedinschi, la Politica de la TV8.

„Noi am primit un document, de la SIS, un document intern în care se spune așa: În contextul mediatizărilor privind coparticiparea SIS în cazul răpirii lui Ceaus, a fost demarată o cercetare de serviciu pe faptul posibilei implicări a angajaților serviciului în cazul dat. Astfel, în urma orientării potențialului operativ din cadrul SIS referitori la primordialitatea acumulării de informații privind eventualul act ilegal am recepționat date de interes primare referitor la posibilitatea implicării în infracțiunea dată ai unor angajați ai instituției. Și aici sunt 30 de persoane, angajați ai SIS.

Pe 15 iunie 2021 am făcut o interpelare către SIS. Am cerut să se expună asupra veridicității acestui document. Nu am primit răspuns”, a adăugat Vasile Năstase, președintele Comisiei.

De partea cealaltă, SIS spune că „așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus”.

„Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate. SIS solicită insistent verificarea oricăror documente sau informații atribuite instituției, apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat emis de SIS.


14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine. Precizările au fost făcute de Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă pe cazul Ceaus, la Politica de la TV8. Acesta a declarat că mașina cu care a fost răpit Ceaus aparține ambasadei Ucrainei, iar din 5 aprilie nu a fost scoasă pe străzile din oraș. Președintele Comisiei, Vasile Năstase, a oferit și detalii despre încercările de a colabora cu autoritățile din Ucraina.

Fostul judecător, Nicolae Ceaus, se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Despre aceasta a anunțat președintele Comisie de anchetă pe cazul răpirii fostului judecător, Vasile Năstase, la emisiunea Politica de la TV8. Presa din Ucraina scrie că organele de urmărire din Moldova au identificat persoanele care l-ar fi răpit de fostul judecător, Nicolae Ceaus.

Fostul judecător ucrainean, Nicolae Ceaus a apărut ieri într-o nouă înregistrare video. Într-un video publicat pe un canal de Telegram acesta spune că este viu și sănătos. Totodată acesta s-a adresat soției sale Svetlana menționând că „toate planurile rămân fără schimbări”.

De la presupusa răpire, Ceaus a publicat două filmulețe video. Unul pe 17 mai, iar al doilea pe 19 mai.

Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Un alt suspect a fost reținut la intrarea în țară.

Răpirea lui Nicolae Ceaus a fost un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii a ex-judecătorului ucrainean, în cadrul unui briefing de presă.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, cere Președinției, eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, a șefului Serviciului de Contraspionaj, dar și a altor persoane „pentru inactivitate și neprevenirea atentatului la securitatea Republicii Moldova de către un grup de persoane din afara țării, care a acționat nestingerit câteva săptămâni fără a fi dedecat de SIS sau urmare a unei complicității cu acesta”.


Pub