Membru al Comisiei de anchetă: Câțiva angajați ai SPPS în ziua ceea i-au asigurat cordonul mașinii în care se afla Ceaus. Cum comentează SPPS

Serviciul Protecție și Pază de Stat respinge orice acuzație privind implicarea ofițerilor SPPS în operațiunea de răpire a fostului judecător, Nicolae Ceaus. Reacția vine după ce membrul comisiei parlamentare, Adrian Lebedinschi, a menționat că „mai mulți angajați ai SPPS au asigurat pază mașinii în care se afla Ceaus, după ce a fost răpit”.

Foto: strana.ua
„Serviciul neagă categoric şi respinge cu fermitate alegațiile precum că ofițerii SPPS ar fi „implicați” în răpirea fostului judecător ucrainean. În ceea ce privește așa-zisul document, la care fac referire unele surse media, în care se prezintă o listă de 29 de persoane din cadrul SPPS, acesta reprezentă un fals, fapt confirmat și de către Serviciul de Informații și Securitate.

Reiterăm că Serviciul este concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale care privesc exclusiv asigurarea protecției demnitarilor de stat, fiind o instituție apolitică și echidistantă în activitatea pe care o desfășoară conform legislației”, spun reprezentanții SPPS.

SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă, spune că „au prezentat organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS neagă implicarea sa în această operațiune, iar documentul intern despre care se vorbește în spațiul public este fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine. Precizările au fost făcute de Adrian Lebedinschi, membru al comisiei de anchetă pe cazul Ceaus, la Politica de la TV8. Acesta a declarat că mașina cu care a fost răpit Ceaus aparține ambasadei Ucrainei, iar din 5 aprilie nu a fost scoasă pe străzile din oraș. Președintele Comisiei, Vasile Năstase, a oferit și detalii despre încercările de a colabora cu autoritățile din Ucraina.

Fostul judecător, Nicolae Ceaus, se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Despre aceasta a anunțat președintele Comisie de anchetă pe cazul răpirii fostului judecător, Vasile Năstase, la emisiunea Politica de la TV8. Presa din Ucraina scrie că organele de urmărire din Moldova au identificat persoanele care l-ar fi răpit de fostul judecător, Nicolae Ceaus.

Fostul judecător ucrainean, Nicolae Ceaus a apărut ieri într-o nouă înregistrare video. Într-un video publicat pe un canal de Telegram acesta spune că este viu și sănătos. Totodată acesta s-a adresat soției sale Svetlana menționând că „toate planurile rămân fără schimbări”.

De la presupusa răpire, Ceaus a publicat două filmulețe video. Unul pe 17 mai, iar al doilea pe 19 mai.

Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Despre asta a anunțat avocatul acestuia, Iulian Balan. La scurt timp, poliția a reținut un suspect în legătură cu răpirea judecătorului ucrainean. Un alt suspect a fost reținut la intrarea în țară.

Răpirea lui Nicolae Ceaus a fost un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova prin faptul că anumite servicii străine au pătruns pe teritoriul țării și au participat la acest act de răpire. Despre aceasta a anunțat deputatul Vasile Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii a ex-judecătorului ucrainean, în cadrul unui briefing de presă.

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpirii ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus, cere Președinției, eliberarea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, a șefului Serviciului de Contraspionaj, dar și a altor persoane „pentru inactivitate și neprevenirea atentatului la securitatea Republicii Moldova de către un grup de persoane din afara țării, care a acționat nestingerit câteva săptămâni fără a fi dedecat de SIS sau urmare a unei complicității cu acesta”.


Pub