23:34:35 19.04.2024
Stiri

Ex-ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur: "PD va CONSOLIDA rolul R. Moldova pe arena internaţională în calitate de partener responsabil, credibil şi previzibil"

Actualitate 18.06.2021 12:19 Vizualizări1946 Autor: Ziarul National
Ex-ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur:


Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, susţine că în perioada 2016-2018 Guvernul Pavel Filip a avut mai multe realizări în domeniul afacerilor externe, iar Planul de ţară "Moldova Altfel" al Partidului Democrat din Moldova (PD), pentru următorii ani, conţine un spectru larg de acţiuni. Despre aceste lucruri Galbur a vorbit în cadrul unui interviu pentru coment.md.

„În perioada anilor 2016-2018, Guvernul Filip a înregistrat rezultate concrete, nu declarative, în domeniul politicii externe. Vorbim aici în special de dezghețarea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE și SUA. În rezultat, cooperarea cu aceștia a căpătat o formă pragmatică, unde contează faptele, și nu vorbele. Pentru deblocarea asistenței financiare externe și avansarea relațiilor politice/economice cu UE, Guvernul a realizat peste 80 de condiționalități privind agenda de reforme prioritare. Guvernul Filip a fost primul care s-a angajat să avanseze dialogul cu partenerii săi europeni – și nu numai – în baza unor relații pragmatice, bazate pe voință politică, pragmatism, previzibilitate și respect reciproc. Acestea rămân reperele pentru abordările de bază ale PD în materie de politică externă. Tot în contextul de mai sus se înscriu și semnarea unui acord cu Fondul Monetar Internațional, precum și acordului cu UE privind Asistența macrofinanciară de 100 mln. euro. De asemenea, egal de importantă a fost și restabilirea încrederii în raport cu principalii parteneri, prin aprofundarea parteneriatului strategic cu România; consolidarea relaţiilor strategice multidimensionale de bună vecinătate cu Ucraina; avansarea dialogului strategic cu SUA; dinamizarea dialogului interstatal cu Federaţia Rusă şi dezvoltarea potenţialului de cooperare cu o serie de actori globali şi regionali în ascensiune. Nu în ultimul rând a fost promovată, în premieră, o Rezoluție ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul R. Moldova, adoptată în plenul AG ONU”, a amintit Galbur.

Fostul ministru a spus că pe durata mandatului Guvernului Filip a promovat consecvent integrarea europeană. „Dacă PDM revine la guvernare, ne propunem să depunem toate eforturile pentru asigurarea ireversibilității acestui deziderat al politicii externe. În plan strategic, vectorul european de dezvoltare al Republicii Moldova este unul determinant, iar Integrarea Europeană este singura cale de perspectivă spre creşterea bunăstării cetăţenilor şi edificării statului de drept. În acest sens, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu UE, consolidarea cooperării cu UE în domeniul politicii externe, de securitate şi apărare, precum şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu statele sale membre, reprezintă repere obligatorii ale perioadei ce urmează. Indiferent de componența Guvernului, condiționalitățile UE privind implementarea reformelor în sectoarele cheie (reforma justiției, combaterea corupției, dezvoltarea economică, etc.) urmează să rămână un instrument de evaluare obiectivă a realizărilor Guvernului”, a menționat el

Politicianul a spus că și-au propus să dezvolte în continuare parteneriate strategice cu România și Ucraina.

„Cu vecinii noștri trebuie să menținem relații bune pe toate planurile. De asemenea, trebuie să avansăm și în parteneriatul strategic cu SUA, să cultivăm relațiile de parteneriat bilateral cu toți partenerii externi, inclusiv cu Rusia și statele CSI, alți parteneri strategici (Marea Britanie, Turcia, China, Japonia, Canada, Norvegia etc.), în baza intereselor naționale ale RM și respectului reciproc”, a mai spus Galbur.

Ex-ministrul, în context, a subliniat: „Vom consolida rolul R. Moldova pe arena internațională în calitate de partener responsabil, credibil și previzibil.”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md