„Ziua profesională a istoricului”, celebrată la Universitatea de Stat din Moldova

IMG_9805

Astăzi, 18 iunie 2021, în Sala Senatului Universității de Stat din Moldova a avut loc ședința solemnă dedicată „Zilei profesionale a istoricului”. Manifestarea a fost organizată de Facultatea de Istorie și Filosofie a USM, având drept scop promovarea științei istoriei și consolidarea culturii istorice, prin educație permanentă în spiritul valorilor civice și democratice.

În contextul celebrării a 75 de ani de la fondarea USM, „Ziua Istoricului” a fost marcată într-un mod special, care s-a distins prin măiestrie și dedicație organizatorică, cu profund impact și semnificație. A fost o întâlnire a profesorilor cu absolvenții, împărtășind amintiri frumoase și experiențe de viață.

La ședința festivă, cu genericul „10 profesori de nota 10”, au fost prezenți distinșii istorici prof. univ., dr. hab. Ion Niculiță și prof. univ., dr. hab. Pavel Cocârlă, precum și reprezentanți ai mediului academic, cadre didactice și studenți, care își aduc aportul la studierea, cercetarea și predarea istoriei.

Un mesaj de felicitare a avut dna Otilia Dandara,  prof. univ., dr. hab.,  prorector  pentru activitatea didactică a USM, care a relatat despre impactul semnificativ pe care îl are Facultatea de Istorie în constituirea USM. Or, printre primele facultăți fondatoare ale Almei Mater este și Facultatea de Istorie care a reușit să consolideze mediul academic universitar, oferindu-i permanent perspective de dezvoltare. „Facultatea de Istorie este rezultatul unei concepții foarte bine gândite, care a pus bazele unui mediu formativ; un potențial care a contribuit la formarea noastră, a tuturor. Prin cunoștințele enciclopedice pe care le posedă, prin modelul de comunicare, prin verticalitatea civică – „istoricii” au reușit să creeze mediul favorabil, datorită „dependenței de a fi buni” și  „dependenței de a învăța”, a subliniat doamna prorector.

Ion Eremia, prof. univ, dr. hab. în istorie, Șef al Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie a menționat importanța organizării evenimentului pe care îl consideră „Zi a aprecierilor”, precum și „Zi a evaluărilor”, deoarece: „este important să facem o analiză a evoluției, încât să remarcăm eforturile celor mai buni și merituoși oameni ai istoriei”. Totodată, profesorul a afirmat că este necesar să fie menținute legăturile între generații, întrucât fără relaționarea trecutului, prezentului și a viitorului nu este posibilă evoluția societății. „Cunoașterea istoriei, a adevărului istoric pentru a putea dezvolta practici de solidaritate, de civism și de bună înțelegere între membrii comunității este o necesitate absolută”, a menționat profesorul Ion Eremia.

Invitatul special, prof. univ., dr. hab. în istorie Ion Niculiță, referindu-se la rolul istoriei și a istoricului pentru recunoașterea unei națiuni, a menționat: „Fără istorie nu poate exista nicio societate. Breasla istoricilor s-a impus prin caracter, profesionalism şi devotament faţă de adevărul ştiinţific. Astfel, Republica Moldova a cunoscut independența. Atitudinea civică față de valorile naționale sunt promovate intens de către profesorii de la Istorie, creând o succesiune a generațiilor”.

La rândul său, prof. univ., dr. hab. în istorie Pavel Cocârlă, un alt invitat special, a vorbit despre „istoria vieții sale”, dar și despre „istoria devenirii profesionale”, menționând că misiunea istoricilor este pe cât de grea, pe atât de nobilă și de responsabilă, pentru că trebuie să spună adevărul.

A urmat decernarea premiilor la cele 4 nominalizări: „Manager de nota „10”, „Pedagog de nota „10”, „Tânăr specialist de nota „10”, Azi student, mâine tânăr specialist de nota „10”. Astfel, cei mai buni dintre cei mai buni absolvenți ai Facultății de Istorie și Filosofie din diferite promoții au fost premiați cu diplome de excelență din partea USM și au beneficiat și de un cadou inedit – cartea „Istoria Universității de Stat din Moldova”, înmânat solemn de către prorectorul USM Otilia Dandara.

În contextul împlinirii a 75 ani de la fondarea USM, decanul Facultății de Istorie și Filosofie, dr., conf. univ. Sergiu Matveev a subliniat importanța Facultății de Istorie în edificarea și dezvoltarea USM, descriind evoluția Instituției, precum și a Facultății de Istorie. Totodată, a atras atenția publicului la definirea istoriei, dar și a istoricului în zilele de astăzi, deoarece „de 2000 de ani istoricii sunt cei care participă la dezvoltarea socială. Vă felicit că sunteți „Istorici”, a zis cu mândrie decanul Facultății Sergiu Matveev.

În final, cu prilejul marcării „Zilei Istoricului”, comunitatea USM adresează sincere felicitări și cuvinte de apreciere breslei istoricilor din Republica Moldova, care promovează importanța adevărului istoric și a valorilor naționale în contextul edificării societății bazate pe cunoaștere. Atitudinea civică de care dați dovadă zilnic exprimă patriotism și devotament profesional, iar noblețea profesiunii vă caracterizează! La Mulți Ani, stimați colegi! La Mulți Ani, stimați istorici!

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente