SIS neagă implicarea colaboratorilor săi în rapirea judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, după apariția în presă a unui document în acest sens

Mădălin Necșuțu
18/06/2021
Telegram

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a dezmințit, vineri, implicarea angajaților săi în răpirea, la începutul lunii aprilie, a judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, cel care se ascundea la Chișinău de justiția de la Kiev din 2007.

Documentul publicat de portalul Newsmaker face referire la implicare a nu mai puțin de 29 de colaboratori ai SIS în acest caz sub diverse forme. Este vorba de un document intern al SIS. Autorii au scris că au și numele și prenumele celor implicați, dar acestea nu au fost publicate din motive obiective, dar spun că acest document se află deja și în posesia procurorilor moldoveni care se ocupă de caz. „Așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus”, a fost replica celor de la SIS.

„Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate”, mai scriu aceștia. SIS a mai precizat că insistă pe verificarea oricăror documente sau informații atribuite instituției, „apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova”.

Pe de altă parte, cei de la portalul Newsmaker susțin că au trimis o solicitare de confirmare a veridicității documentului prezent, dar că nu au primit un răspuns de la SIS pe această temă, astfel că au decis publicarea lui cu această mențiune.

Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus a fost răpit din Chișinău pe data de 3 aprilie de către agenți ai serviciilor speciale ucrainene, chiar de sub nasul autorităților de la Chișinău și transportat rapid, în numai câteva ore peste granița, în Ucraina, pe la nordul Republicii Moldova, conform investigațiilor RISE Moldova pe acest caz. 

Mădălin Necșuțu
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii