Octavian Armașu despre colaborarea BNM în dosarul „furtul miliardului”: „BNM a furnizat peste un milion de fișiere și informații pe suport de hârtie, de peste 10.000 de file”

Irina Odobescu
18/06/2021
bnm.md

Banca Națională a Moldovei ar fi oferit tot suportul organelor de urmărire penală în dosarul fraudei bancare, materialele „furnizat date în format electronic de peste un milion de fișiere și informații pe suport de hârtie în volum de peste 10 mii de file”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu, într-un interviu cu ocazia împlinirii a 30 de activitate a Băncii Naționale a Moldovei. 

„Sunt de neînțeles acțiunile organului de urmărire penală care a reiterat deseori în spațiul public că atât BNM, cât și angajații săi nu ar fi cooperat pe deplin în efortul de investigare rezultativă a fraudei bancare din 2014. Voi reconfirma că BNM a oferit și oferă în continuare toate materialele existente, explicații, specialiști etc. De exemplu, în 2020, Banca Națională a furnizat date în format electronic de peste 1 milion de fișiere și informații pe suport de hârtie în volum de peste 10 mii de file”, a precizat Armașu. 

Redresarea economiei post-pandemie

El a subliniat că pentru recuperarea economică post-pandemie mai este nevoie de politici de susținere a creșterii economice din partea Guvernului pentru a valorifica oportunitățile apărute în urma schimbărilor radicale, provocate de pandemie. Este vorba despre digitalizare, educație financiară, dezvoltarea infrastructurii financiare și susținerea noilor proiecte în economie. 

„BNM analizează evoluțiile cursului leului moldovenesc în raport cu monedele principalilor parteneri comerciali ai R. Moldova în baza cursului de schimb nominal efectiv și a celui real efectiv. Aceștia sunt indicatorii cel mai des utilizați în analiza competitivității externe.

În funcție de ponderea țărilor în comerțul extern al Republicii Moldova (atât import, cât și export) au fost selectate valutele a 17 țări, principalele fiind România, Rusia, Ucraina și unele țări din zona euro”, a mai relatat guvernatorul BNM. Deprecierea relativă a leului moldovenesc față de euro din ultimele luni, în general, se explică prin aprecierea euro față de dolarul SUA, precum și față de alte valute pe piețele internaționale. 

Armașu a mai accentuat că resursele umane ale Băncii Naționale a Moldovei nu ar mai trebui să fie consumate de lupta pentru protejarea reformelor, dar să fie îndreptate spre inovație și dezvoltare. În acest sens este nevoie de o bună înțelegere de către autorități și societate a statutului și mandatului Băncii Naționale, a particularităților funcției de supraveghere bancară, a necesității respectării și implementării garanțiilor indispensabile complexității mandatului deținut de Banca Națională.

Irina Odobescu
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii