image
Sursa foto: Facebook/Maxim Călăraș

Imunizarea femeilor însărcinate și care alăptează; Maxim Călăraș: „Toate vaccinurile sunt eficiente”

Pandemia cauzată de COVID-19 rămâne o problemă majoră de sănătate la nivel global, fiind raportate complicații și în cazul femeilor însărcinate. Vaccinarea rămâne un subiect delicat, există numeroase păreri contradictorii și convingeri care pun la îndoială luarea unei decizii corecte. În cadrul unui eveniment online organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova şi UNICEF Moldova, medicul obstetrician-ginecolog Maxim Călăraș a venit cu detalii și informații importante la acest subiect.

„E un virus nou, datele se colectează pe parcurs. Avem deja primele rezultate ale primelor studii prospective. Încă nu sunt făcute pe un număr mare de cazuri, dar cifrele ne îngrijorează și confirmă acele ipoteze pe care le-am avut. Fiind însărcinată nu te faci mai predispusă pentru a te infecta de acest virus, dar odată ce te-ai infectat ești în grupul de risc pentru a dezvolta forme mult mai severe.

Virusul nu va dispărea, va rămâne cu noi și ca să supraviețuim avem două șanse: ori să trecem toți prin această boală, dar vom avea și pierderi mari în rândul populației, pierderi economice, financiare, ori să ne vaccinăm și să creăm o imunitate colectivă ca să putem conviețui mai departe cu această infecție”, a spus medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Călăraș.

Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Obstetrics and Gynecology, vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente în timpul sarcinii. De asemenea, cercetările au demonstrat că mamele care au fost vaccinate transferă anticorpi la nou-născut.

„În momentul în care a pornit programul de vaccinare în masă, unele gravide și-au prezentat interesul și s-au vaccinat de bunăvoie. Avem datele unor studii observaționale din străinătate, Statele Unite, unde din 92 de mii de persoane vaccinate, 820 și ceva s-au declarat gravide și au trecut prin ambele doze. Nici la una dintre ele pe final nu a fost sesizate careva complicații. Starea a fost satisfăcătoare, au născut la termen, fără malformații, niciun caz raportat de acțiune negativă. Acest lucru a permis să dea undă verde pentru vaccinarea în rândul însărcinatelor”, a mai adăugat Maxim Călăraș.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun caz în care fătul să fie afectat de acest vaccin.

„Nu avem aceste date la moment, niciun Centru care vaccinează, monitorizează încă nu a raportat asemenea cazuri. Dimpotrivă, au fost raportate cazuri pe verticală a virusului, prin placentă. Doamnele însărcinate cu Covid, având o verimie înaltă, concentrarea virușilor în organism era înaltă și ei au străbătut prin bariera placentară, ajungând la făt. Și se nășteau fete deja infectate cu acest virus”, menționează medicul obstetrician-ginecolog Maxim Călăraș.

vaccin covid-19 gravidăvaccin covid-19 gravidă

Totodată, medicul susține că vaccinarea poate fi realizată începând cu trimestrul II. Iar în Republica Moldova nu există o categorie aparte de vaccin recomandată femeilor însărcinate și celor care alăptează, toate fiind la fel de eficiente.

„Mama, în procesul alăptării, transmite copilului anticorpi. Și nu doar împotriva COVID-19, dar împotriva tuturor patologiilor pe care ea le-a suportat sau împotriva cărora a fost vaccinată. Atâta timp cât stă la sân copilul este protejat de aceste boli. Promovăm vaccinarea în rândul femeilor care alăptează asigurăm protecție încă unei pături-sugarilor, imunitate pasivă”, a mai adăugat Maxim Călăraș.

Chiar dacă femeia însărcinată sau cea care alăptează s-a vaccinat, nu înseamnă că este protejată în totalitate. Iată de ce se dorește reducerea contactului cu potențialii purtători a acestui virus, a mai spus medicul obstetrician-ginecolog.

„Gravidele au imunitate redusă, fac parte din categoria persoanelor cu risc sporit de infectare chiar dacă s-au vaccinat. Cu cine intră ele în contact? Cu familia și personalul medical în mare parte, dar stăm bine la capitolul vaccinare și atunci rămân persoanele apropiate. Și atunci vin cu un mesaj: Dragostea nu se manifestă prin satisfacerea la miez de noapte a unor pofte alimentare de exemplu, asta chiar e dăunător, în schimb prin vaccinare în cadrul familiei, asigurând o imunitate colectivă o protejați pe ea și pe făt de consecințele infectării cu COVID-19”, menționează medicul.

Medicul Maxim Călărăș a mai spus că atunci când se injectează material străin în organism, sistemul imun în mod normal trebuie să reacționeze. De aceea, pot apărea simptome precum febră, frisoane, dureri musculare, numite simptomele sindromului gripal. Această stare însă durează aproximativ o zi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: