image
Sursa foto: Jurnal.md

Duma de Stat acuză Republica Moldova de „subminarea operațiunii de menținere a păcii” în regiunea transnistreană

Moscova acuză Chișinău de subminarea operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană. Potrivit unei declarații adoptate de Duma de Stat, criza politica apărută în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, însoțită de ”o implicare a României, a Statelor Unite ale Americii și a altor țări occidentale”, se agravează acum înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat, deocamdată.

Duma rusă invocă o „înrăutățire a situației, care afectează în mod direct drepturile și interesele cetățenilor Rusiei, care locuiesc în regiunea transnistreană”.

„Criza nu a fost rezolvată și se agravează pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Forțele politice care o susțin pe Maia Sandu folosesc fiecare posibilitate pentru intensificarea blocadei regiunii transnistrene, a procesului de negociere și de distrugere a mecanismului unei operațiuni de menținere a păcii în regiune", se menționează în Declarația Dumei de stat a Rusiei.

În opinia deputaților ruși, Republica Moldova și Ucraina ar fi convenit ca, începând cu 1 septembrie 2021, „să blocheze punctele de trecere a frontierei de stat pentru automobilele înmatriculate în regiunea transnistreană”.

„Federația Rusă, în calitate de garant al reglementării conflictului transnistrean, a păcii și liniștii pe ambele maluri ale Nistrului, nu va permite ca cetățenii și conaționalii săi să fie îngenuncheați", se mai scrie în Declarația Dumei de stat a Rusiei.

Duma de Stat accentuează necesitatea deblocării cât mai rapide a procesului de negociere și soluționarea conflictului transnistrean la toate nivelurile, în special, în cadrul formatului „5+2”. Autoritățile de la Chișinău nu au reacționat oficial la declarația Dumei ruse. Fostul șef al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, Alexandru Flenchea, afirmă că miercuri, când a apărut declarația Dumei ruse, Guvernul de la Chișinău a amânat repetat, până la finele acestui an, „aplicarea fazei doi a controlului vamal comun” la frontiera moldo-ucraineană. ”Până pe 1 septembrie mai este puțin timp. Vom vedea dacă rezistă înțelegerile avute cu Ucraina”, a comentat Alexandru Flenchea pe facebook. Iar fostul reprezentant al Guvernului în Comisia Unificată de Control susține că prin astfel de declarații, Moscova dă de înțeles că nu va accepta implicarea Chișinăului în guvernarea regiunii separatiste.

Ion Leahu, fostul reprezentant al Republici Moldova la Comisia Unificată de Control: „Moscova a fost puternic jignită de declarațiile reprezentanților Uniunii Europene și ale ambasadorului Statelor Unite, Dereck J. Hogan, precum că regiunea transnistreană trebuie să fie subordonată autorităților legale de la Chișinău. Ei vor să spună că „noi nu acceptăm categoric Chișinăul”. Ei nu acceptă realizarea integrală a pachetului „Berlin-plus".

În opinia fostului ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, actuala Dumă a Rusiei recurge la o politică de patronaj agresiv asupra regiunii separatiste mai ales atunci, când simte că ar putea pierde controlul asupra evoluțiilor politice de la Chișinău.

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA:„Dacă Rusia ar dori să pună capăt suferinței ”compatrioților săi” din regiunea transnistreană, le-ar permite să se integreze nestânjenit în spațiul de drept al Republicii Moldova, oferindu-se să ajute la reintegrarea celor care găsesc imposibil acest proces inevitabil, oferindu-le casă și masă în Rusia, în special militarilor și securiștilor săi, care conduc astăzi regiunea secesionistă".

Declarația Dumei de Stat a fost salutată de către liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

Subiectul a fost discutat în această seară la Jurnal TV în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: