A 7-a ședință a Curții de Apel pe cazul secțiilor de vot: Platforma DA a înaintat o nouă cerere de recuzare, înainte să fie pronunțată decizia

Ședința Curții de Apel pe cazul secțiilor de vot se amână până la 13:00. Platforma DA a înainta o altă cerere de recuzare a judecătoarei Veronica Negru.

Foto: Unimedia

Ședința de ieri a fost încheiată la 17:00, iar astăzi la 09:00 urma să fie pronunțată o decizie.

Curtea Constituțională a constatat că sesizările depuse de Platforma Demnitate și Adevăr și admise de Curtea de Apel referitoare la numărul de secții de votare din străinătate și cele pentru alegătorii din stânga Nistrului, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile. 

Curtea de Apel a decis luni întreruperea până joi, 10 iunie a ședinței în care va fi examinată hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. 

Ședința de joi s-a încheiat din lipsă de cvorum pentru a examina recuzarea completului de judecători. Vineri, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de recuzare a completului de judecători care examinează demersurile pe subiectul secțiilor de vot din străinătate. Este vorba despre magistrații Minciună Anatolie, Muruian Ion, Palanciuc Ecaterina. Ședința continuă deja de circa o oră, cu ușile închise.

Curtea de Apel Chișinău a amânat pentru luni, 14 iunie, ședința de examinare a contestațiilor depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate.

Curtea de Apel s-a întrunit luni în ședință pentru a examina subiectul cu privire la secțiile de vot în diasporă. Asta după ce sâmbătă s-a decis ca „dosarul civil va fi transmis spre repartizare aleatorie unui alt complet de judecată în scopul examinării cererilor de recuzare depuse”. 

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui Renato Usatîi, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales. „Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot”, se arată în sesizare. „Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare”.

Discuții aprinse au avut loc în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.


Pub