Negarea Holocaustului, propaganda nazistă, rasismul și xenofobia vor fi pedepsite, inclusiv penal, în Moldova. Legea a fost promulgată

Lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, care introduc responsabilitatea administrativă și penală pentru negarea Holocaustului și insultarea memoriei victimelor, înaintată de deputați socialiști cu participarea Comunității Evreiești din Moldova, a fost promulgată de șefa statului Maia Sandu.

Foto: Decret

Inițiativa legală aparține Comunității Evreiești din Republica Moldova, care, din 2013, a pledat pentru prevenirea și aplicarea de sancțiuni pentru negarea și distorsionarea Holocaustului, se arată într-un comunicat al comunității.

În 2020, un proiect de lege privind modificările și completările unor acte legislative (modificarea Codului penal și modificarea Legii privind libertatea de exprimare) a fost înaintat Parlamentului Republicii Moldova. Autorii proiectului de lege sunt deputaţii Nichita Țurcan, Gaik Vartanean, Vitalii Evtodiev și Vasile Bolea. Comunitatea evreiască din Republica Moldova a participat la elaborarea acestui proiect.

Modificările introduse în Codului penal și Legea privind libertatea de exprimare prevăd pedepse, inclusiv penale, pentru negarea Holocaustului, propaganda xenofobiei, rasismului și fascismului.

Sancțiunile penale pentru negarea Holocaustului vor întări eforturile de a păstra memoria acelor evenimente tragice și de a preveni astfel de crime în viitor.

„Negarea Holocaustului este inacceptabilă și ar trebui sancționată. În Moldova, populația căreia a fost puternic afectată de această tragedie, problema pedepsei pentru negarea Holocaustului a fost întotdeauna acută.

Pentru noi este important să se pedepsească încercările de a ultragia memoria victimelor crimelor naziste și de a glorifica călăii lor. Distorsionarea adevărului istoric, revizuirea evenimentelor tragice creează o percepție falsă și periculoasă a celui de-al Doilea Război Mondial, a Holocaustului, a crimelor naziștilor și a complicilor lor.

Este de datoria noastră să păstrăm memoria milioanelor de victime din lagărele de moarte și ghetouri hitleriste, exterminărilor în masă a populației civile și genocidul evreilor. Nu există termen de prescripție pentru aceste infracțiuni, care au devenit o pagină rușinoasă în istoria mai multor țări europene.

Comunitatea evreiască a insistat de-a lungul anilor asupra pedepsei pentru negarea Holocaustului. Adoptarea legii de Parlament și promulgarea acesteia de Președinte au inclus Moldova pe lista țărilor ce opun rezistență încercărilor de revizuire a istoriei și reabilitare a ideologiei și a criminalilor naziști ”, a declarat Alexander Bilinkis, președintele Comunității Evreiești din Republica Moldova.


Pub