Ultima oră! Curtea de Apel obligă CEC să deschidă cel puțin 190 de secții de votare în străinătate

Curtea de Apel Chișinău a admis parțial contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în diasporă. Astfel, prin decizia Curții de Apel, CEC este obligată ca să își modifice Hotărârea și să anunțe deschiderea a cel puțin 190 de secții de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 iulie.

Foto: Simbol

„Curtea de Apel Chișinău hotărăște: Se admit parțial contestațiile depuse de către Blocul Electoral Renato Usatîi, PAS, Platforma DA, PUN, AUR, PPDA și PACE împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC), persoane terțe - Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Guvernul Republicii Moldova, privind anularea Hotărârii din 5 iunie 2021 și Hotărârii din 8 iunie 2021, adoptate de CEC și obligarea la emiterea actului administrativ. Se anulează în parte actul legislativ normativ și anume anexa la punctul 1 din Hotărârea CEC din 5 iunie, cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021”, se arată în hotărârea Curții de Apel.

„S-a produs ceea pentru ce am luptat și am muncit. Am obținut câștig de cauză. Cele 190 de secții de vot solicitate de Ministerul de Externe urmează să fie deschise. Faptul că instanța de judecată fără a avea o opinie separată a unuia dintre judecători au emis această hotărâre se datorează întâi de toate celor de acasă, se datorează cetățenilor care s-au înregistrat într-un număr atât de mare pentru alegerile parlamentare.

Platforma DA este unicul partid care de la bun început a inițiat corect acțiunea, contestând un act administrativ cu caracter normativ, restul și-au modificat acțiunile. Astăzi s-a făcut dreptate. Instanța obliga ca numărul secțiilor de votare din străinătate să nu fie mai mic decât cel propus de Ministerul de Externe. Noi am insistat că avizul Ministerului de Externe este unul obligatoriu și nu unul consultativ, așa cum a pretins reprezentantul CEC”, a declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

Curtea de Apel a examinat mai multe zile la rând dosarul secțiilor de vot din străinătate.

Curtea Constituțională a constatat că sesizările depuse de Platforma Demnitate și Adevăr și admise de Curtea de Apel referitoare la numărul de secții de votare din străinătate și cele pentru alegătorii din stânga Nistrului, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile. 

Curtea de Apel a decis luni întreruperea până joi, 10 iunie a ședinței în care va fi examinată hotărârea Comisiei Electorale Centrale, prin care aceasta a refuzat majorarea numărului secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. 

Ședința de joi s-a încheiat din lipsă de cvorum pentru a examina recuzarea completului de judecători. Vineri, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de recuzare a completului de judecători care examinează demersurile pe subiectul secțiilor de vot din străinătate. Este vorba despre magistrații Minciună Anatolie, Muruian Ion, Palanciuc Ecaterina. Ședința continuă deja de circa o oră, cu ușile închise.

Curtea de Apel Chișinău a amânat pentru luni, 14 iunie, ședința de examinare a contestațiilor depuse de către partidele politice împotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate.

Curtea de Apel s-a întrunit luni în ședință pentru a examina subiectul cu privire la secțiile de vot în diasporă. Asta după ce sâmbătă s-a decis ca „dosarul civil va fi transmis spre repartizare aleatorie unui alt complet de judecată în scopul examinării cererilor de recuzare depuse”. 

Blocul electoral „Renato Usatîi” a contestat la Curtea de Apel Chișinău, Hotărârea Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui Renato Usatîi, hotărârea vine în contradicție cu principiile unui stat democratic și lezează drepturile sale fundamentale prevăzute în Constituție și Codul electoral în ceea ce privește dreptul de a fi ales. „Acesta nu poate fi perceput separat de dreptul de vot”, se arată în sesizare. „Prin hotărârea respectivă se aduce atingere drepturilor a peste un milion de cetățeni moldoveni aflați peste hotare”.

Discuții aprinse au avut loc în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.


Pub