Pot sau nu să se vaccineze anti-Covid femeile însărcinate și cele care alăptează? Iată ce spune medicul Maxim Calaraș

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat un dialog online la tema „Vaccinarea împotriva Covid-19: Totul despre imunizarea femeilor însărcinate sau care alăptează”. Medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraș a răspuns la întrebările adresate cel mai frecvent referitor la acest subiectul.

Foto: news.medical

„Unicul grup de persoane cărora le este contraindicat sunt persoanele cu reacții alergice anafilactice depistate în trecut. Această contraindicație este valabilă pentru toate persoanele care vor să se vaccineze. Deși vaccinul nu a fost administrat unui număr mare de femei însărcinate, în urma imunizării nu au fost identificate complicații și influențe negative asupra dezvoltării fătului. La fel, și în cazul mamelor care alăptează”, a relatat Maxim Calaraș despre efectele adverse pe care le poate manifesta vaccinarea.

Deși, Maxim Calaraș nu s-a putut pronunța categoric referitor la vaccinarea femeilor însărcinate sau care alăptează, acesta a menționat:„Nici un centru mare, care vaccinează, nu poate afirma cu siguranță că vaccinul nu poate afecta dezvoltarea fătului, însă nu au fost raportate cazuri când vaccinul a afectat. S-a acceptat vaccinarea gravidelor, dar se recomandă ca aceasta să aibă loc începând cu trimestru doi al sarcinii, la finele săptămânii a douăsprezecea la încheierea procesului de organogeneză.”

Revenind la studiul realizat recent în Statele Unite la care a participat 92 mii de persoane, la femeile care s-au vaccinat neștiind că sunt însărcinate și au făcut rapelul în primul trimestru nu au fost identificate efecte negative.


Pub